КПКОНПИ изпраща на прокуратурата на резултатите от проверките в общините

...
КПКОНПИ изпраща на прокуратурата на резултатите от проверките в общините
Коментари Харесай

Обществени поръчки във Враца и Стара Загора като във Варна: КПКОНПИ ги дава на прокурор |

КПКОНПИ изпраща на прокуратурата на резултатите от инспекциите в общините във Враца и Стара Загора, има данни за осъществени корупционни закононарушения от лица, заемащи висши обществени длъжности. 

Преворките бяха за публични поръчки за доставки на тролеи и рейсове със средства от европрограми. 

Проверката в община Враца и общинското сдружение „ Тролейбусен превоз – Враца “ ЕООД стартира на 14 декември 2021 година от чиновници на дирекция „ Противодействие на корупцията “. Бяха тествани две публични поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически рейса, 13 станции за постепенно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

И двете поръчки са финансирани със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “ и общата им стойност е 32 027 089,53 лв., от които 26 000 000 лв. - безплатна финансова помощ и 6 027 089,53 лв. - лично финансиране. Възложител е общинското сдружение за тролейбусен превоз. Поръчките са извоювани от еднакъв реализатор - „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД. В хода на инспекцията от КПКОНПИ са изискани документи на място и са снети писмени пояснения от лица, взели участие в извършените процедури. Установено е, че е получена неследваща се имотна полза, както и нарушавания при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, категорично посочени в техническото предложение и спецификацията към подписания контракт. В резултат на това в употреба са въведени транспортни средства, които не са били предмет на публичната поръчка и са създадени от беларуско държавно сдружение, без да е открито дали дават отговор на нормативните условия за транспортни средства в Европейски Съюз.

В община Стара Загора и общинското сдружение „ Тролейбусни и автобусни транспорти “ ЕООД стартира на 29.11.2021 година във връзка с две публични поръчки за доставка на 55 нови дизелови рейсове (висок екологичен клас) на стойност 35 639 108 лв., както и на 33 нови електрически рейса и 18 двойни зарядни станции и 2 комплектни трансформаторни станции на територията на тролейбусното хранилище в града, на стойност 49 103 999 лв.. Финансирането е със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, а възложител е общинското сдружение за тролейбусен и автобусен превоз. Спечелилите поръчките за рейсовете са чешко и полско сдружение, а за електрическите рейсове – българско. В хода на инспекцията са изискани документи, снети са пояснения от чиновници на общинската администрация, представители на възложителя, външни лица и специалисти, взели участие в процедурите. Установени са данни за осъществени незаконни дейности от лице, заемащо висша обществена служба, изразяващи се в превишаване на пълномощията му и оказване на влияние в процеса по подготовка и осъществяване на публичните поръчки за установяване на съответен участник за реализатор, за което същото лице е получило неследваща му се имотна полза.

По отношение на инспекциите в Община Враца и Община Стара Загора е налице за осъществени непозволени дейности от длъжностни лица с инспекцията в Община Варна, резултатите от която бяха изпратени на прокуратурата на 1 декември 2021 година - открити непозволени дейности от лице, заемащо висша обществена служба, при процедура по желание на реализатор за социална поръчка на стойност 85 000 000 лева, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “, за закупуване на 60 броя електрически рейсове и 60 бр. зарядни устройства за тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР