Козунак, шоколад и още шоколад, така трябва да четете името

...
Козунак, шоколад и още шоколад, така трябва да четете името
Коментари Харесай

Козунак с течен шоколад и шоколадови стафиди

Козунак, шоколад и още шоколад, по този начин би трябвало да четете името на тази рецепта

Необходими Продукти

● брашно - 500 г
● квас - 1/2 кубче прясна
● сол - щипка
● захар - 150 г
● яйца - 3 бр. + 1 жълтък за намазване
● прясно мляко - 200 мл
● захар - ромова
● масло - 50 г + 50 мл олио
● течен шоколад - за плънката
● стафиди - шоколадови

Начин на подготвяне

Към маята се прибавя 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се заливат с 100 мл. топло мляко, оставя се да шупне, захарта се прибавя към топлото мляко и се бърка до момента в който се разтвори изцяло.

Добавят се разрушените яйца и ромовата захар, олиото се загрява леко и към него се прибавя мекото масло. Брашното се пресява и се прибавя солта, разбърква се и се прави кладенче в средата, прибавя се шупналата квас и яйчената примес, малко от мазнината, меси се до приемането на меко и безпрепятствено тесто (около 10 мин. ).

Постепенно при омесването се вкарва останалата лой, тестото се оставя в дълбока тенджера да втаса (около 1 час). Готовото тесто се разделя на 3 елементи, от всяка част се оформя дребна овална кора, намазват се с шоколад и се поръсват със стафидите, завиват се на рула и се усукват на фитили.

Сплита се плитка и завършеният козунак се слага в продълговата дълбока форма, оставя се за 20 мин. да втаса, намазва се с разрушен жълтък и се поръсва с навлажнена кристална захар, пече се за към 40 мин. - в началото на 200 градуса, по-късно на 180 градуса.

Докато оформяте тестото, потапяйте ръцете си в лой, оформяйте го с ръце, а не с точилка, помещението, където месите, би трябвало да бъде топло.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР