Който иска допълнително да си соли сервираното в чинията, ще

...
Който иска допълнително да си соли сервираното в чинията, ще
Коментари Харесай

Махат солниците от ресторанта

Който желае в допълнение да си соли сервираното в чинията, ще би трябвало категорично да си желае сол.

Солниците по масите в заведенията за хранене и всевъзможни места за хранене може да бъдат неразрешени. Който желае в допълнение да си соли сервираното в чинията, ще би трябвало категорично да си желае сол и дано да се замисли за вредата от по-големите ѝ количества за човешкия организъм. Съвсем без сол обаче не може – отново е вредно…

Скриването на солниците може да стане една от ограниченията в Европейския съюз против прекомерно соленото. Отваря се тотална война на солта, в това число със основаване на нови асортименти храни, които са с понижено наличие на рискови вещества. И в това време с включване на по-големи количества от потребни за здравето хранителни субстанции – повече фибрите, повече витамини и други

Специално Европейската комисия създава гранични стойности по повод навръх солта. Ако не подхождат в дадената храна, тя да не може да бъде етикетирана със съответната здравна или хранителна рекламация, написа vsekiden.com.

Според Световната здравна организация, която взе участие в създаването на Европейска комисия, максимумът за деня сол е 5 грама – почти 1 чаена лъжичка. Но това не е единствено солта, която прибавяме, а и тази, която авансово е включена в продуктите, предизвестяват експертите по храненето.

Проучванията в България демонстрират, че се употребяват доста по-големи количества от допустимата дневна норма – по 7-9 г сол дневно, и то приблизително, което значи, че има хора, които използват и доста повече. Данните демонстрират, че са установявани дори 12-15 грама.

Истински рекордьори по пресоляване се оказват във Варна и района – изключително мъжете в дейна възраст. Употребата на сол при някои доближава и по 17-20 г на ден – 4 пъти над тавана , което съгласно кухненските ограничения отива към 2 супени лъжици. Родните диетолози пък считат, че за България би трябвало да се разработят специфични ограничения, защото нашенската традиция всеобщо „ повелявала ” да се соли още преди да е опитано ястието. Именно поради това у нас към този момент е в деяние възбраната на солниците по масите, само че единствено за подрастващите като част от наредбата за здравословно хранене на учениците.

Майстори готвачи от дълго време се жалват и даже също подхващат ограничения да ги няма „ наложителните ” сетове по масите в заведенията за хранене със сол, черен пипер, олио или зехтин и оцет (да не приказваме за майонеза и кетчуп). Те одобряват прекаляването с всякакви спомагателни подправки (не единствено на сол), за засегнатост и за липса на всякаква просвета на хранене.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР