Който и гражданин да попитате дали някога е успявал да

...
Който и гражданин да попитате дали някога е успявал да
Коментари Харесай

Чиновникът винаги е прав

Който и жител да попитате дали в миналото е успявал да завоюва спор с държавен или общински служител, отговорът постоянно ще е един - не, тъй като тази идея е обречена. От антични времена е известно, че у който е ножът, той държи и хляба. И тъкмо затова чиновникът постоянно е прав. И даже да не е, ще извърти нещата по този начин, че топката да остане у жителя, дръзнал да му уточни някоя неправда, или не дай си боже, да му каже, че е сбъркал.

Нещо такова се получи тези дни и около неуредиците с електронното таксуване в градския превоз на Пловдив. След като в понеделник кметът Иван Тотев се похвали, че в рейсовете по пет линии към този момент действат монетните автомати за билети, през вчерашния ден екип на „ Марица “ реши да похвали нововъведението и с обстоен репортаж да обясни на пловдивчани по какъв начин работи системата. Ударихме обаче на камък, защото и в двата определени от нас рейса - по линиите 12 и 26, таксуването излезе несполучливо.

В първия - по линия 12, машинката глътна левчето, без да пусне билет, а във втория - по линия 26, просто не работеше. Е, каквото видяхме, това и написахме в материала „ Системата на „ Индра “ хем лъже, хем краде “.

И стана каквато стана. От общинското дружество „ Организация и надзор на превоза “ незабавно ни изпратиха отговора, който публикуваме настрана. От него излиза наяве, че обстоятелствата в публикацията не дават отговор на истината и създателят надали не съзнателно омаскарява електронна система заедно с служителите, които не са си свършили работата. И че в автобусите всичко е тъкмо.

Служителите на предприятието незабавно направили инспекция по написаното във вестника. Източили електронния доклад на апарата, глътнал пробното левче, и той посочил кръгла нула доход. Само че никой не опитал да разглоби машинката, с цел да види къде е заседнала противоречивата монета, поради която апаратът не ни е издал билетче.

Нека се запитаме обаче, щом системата работи изрядно, за какво до 22,30 ч. на 24 април т.г. въпросният уред е отчел доход от 0 (нула) лв..  Защо нито един пасажер не се е престрашил да пусне стотинки за електронен билет, а е чакал почтително да го таксува кондукторката с кочана.  

Вторият мотив на Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “ е, че другият разказан от нас рейс - по линия 26, в който на апарата беше изписано „ Системата не работи “, нямало по какъв начин да бъде открит за инспекция, тъй като журналистът не бил показал регистрационния му номер. А за какво, господа служители, не се ориентирахте по часа, когато автобусът е потеглил от последната спирка в кв. „ Смирненски “, както и по името на кондукторката, която работи в него. Тези неща са посочени в публикацията, а и единствено един взор в разписанието на линия 26, с което общинското дружество разполага, ще е задоволителен да се откри кой е рейсът.

Отговорът е, че това, което чиновникът не вижда или не желае да види, съгласно него няма по какъв начин да бъде истина.  

Фактическото положение на нещата обаче се вижда от пловдивчани, които повече от две години чакат системата, инсталирана в градския превоз от испанската компания „ Индра “ против 20 милиона лв., най-накрая да проработи изрядно.

Друг е въпросът кой подвежда кмета на града и Министерство на регионалното развитие, че електронното таксуване по първите пет линии работи безотказно и жителите го употребяват без проблем.

Сигурно и тези доклади са направени проформа.  

Също като оня за потъналото левче в апарата за билети.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР