Който е с две дози на Астра Зенека, да си

...
Който е с две дози на Астра Зенека, да си
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: За Омикрон е важно да се направи бустерна доза

" Който е с две дози на " Астра Зенека ", да си направи бустерна доза. За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза, 75% си предпазен, в другите проценти преболедуването е по-леко. Тези, които в този момент вземат решение да се имунизират, да го създадат в точния момент, с цел да се избегнат опашки и скупчвания на хора ", прикани в изявление за НоваНюз проф.Тодор Кантарджиев, съветник по имунизация към Столичната община.

Кантарджиев осведоми, че има доста места в София, където това може да се направи и добави, че 45% от столичани са имунизирани, което е позитивен факт.

Той добави, че до момента в който не удостовери НЦЗПБ за съществуването на Омикрон у нас, не може да се каже, че е тук.

Относно заплахата от появяването на грип и Делта вид на Коронавирус, с изключение на Омикрон, проф. Кантарджиев съобщи, че и да се яват случаи на грип няма да е покруса и вест.

" Ще имаме случаи през февруари и няма да са доста. Омикрон ще измести Делта, както стана във Англия. Омикрон е много по-инфекциозен. Във Англия има доста имунизирани, и то най-вече с две на " Астра Зенека ", те към този момент си поставят бустерна, тъй като единствено с двете дози отбраната не е огромна ", съобщи още той.

" Когато има висок % болни, се подвига и процентът на хората, влизащи в болница, доста зависи и от междинната възраст на популацията, а ние сме с по-възрастно население. Това е риск за здравната ни система, Омикрон се популяризира бързо, не трябва да се неглижира. Натоварват се незабавната помощ и лекарите на първа линия ", предизвести Кантарджиев.

Според него след седем месеца на нищо неправене всяка мярка е потребна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се имунизират със 75 лв.. Мерките просто би трябвало да се съблюдават - маски, отдалеченост и уединяване на болните.

Проф. Кантарджиев счита, че би трябвало да има информация по отношение на имунизацията за разнообразни групи от хора - майки с деца, пенсионери, младежи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР