Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно

...
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно
Коментари Харесай

Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца

Който е имал конюнктивит, знае доста добре, какъв брой е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване на очите и значителни тайни. Конюнктивитът съставлява инфектиране на транспарантната мембрана на окото и може да бъде съгласно произхода си вирусен или бактериален. Той е от тези инфекции, които постоянно се появяват и след боледуване, при паднал имунитет. Никак не е чудно, че точно децата са най- честите жертви на конюнктивит.

Та една пролетна заран видях значителни гурели на двегодишната ми щерка и напряко онемях. Нито ми се е случвало с по- огромната, нито имах нещо подръка и не знаех по какъв начин неотложно да отвръщам. Обадих се на педиатърката и тя непосредствено ме попита: „ Имаш ли на билка? ”. Моята свекърва бере билки по два метода – за чай и за лек. Като за втория доста се старае. Ако се случи по този начин, че, когато пристигна билковото време, юни- юли, да валят и дъждове, наложително бере билки за лек. Ходи отвън селото даже, навръх обяд след дъжд, бере напечения цвят или цяло растение и суши с особена точност. После затваря компактно и къта надълбоко.

Потърсих от нея тъкмо такова нещо – за лек. Лайката е онази билка, която се предлага при възпаления на лигавиците. А това включва доста, доста болести. От гингивити и стоматити ( второто изключително постоянно също при деца след лекуване с антибиотик ), през хемороиди и гинекологични проблеми, промивки на рани и нечисти очи.

Сварих та съгласно класическото съответствие: 1 с. л. ( прегърбена ) суха маса се залива ( не се вари! ) с 250 мл вода и запарката стои по този начин 10 минути. За по- несъмнено, направих запарката в стъклен съд.



Все отново е малко дете и се касае за очичките му. Затова е и доста значимо добре да се прецеди, през цедилка и след това през надиплен на две тензух. Ако се съмнявате, прецедете още и още.

След като прецедих моята запарка, взех безплоден капкомер за еднократно прилагане и капнах 3-4 капки във всяко око. Не беше елементарно, поради възрастта на дребната пациентка и нрава й, само че стана. Течността изтече свободно от очите и единствено забърсах непотребното. Това върших на всеки два- три часа. Отварата съхранявах в ледник и вадех 30 минути преди капане. Всеки ден ново количество. Остатъка дребната си изпиваше като естествен чай с мед.

Много значимо за конюнктивита, тъй като е инфектиран, е да се съблюдава хигиена. Без хигиена всяко лекуване е безсмислено. Не би трябвало да се разрешава болното дете да пипа очите, да се лимитират контактите с други деца. Освен това, детето би трябвало да спи единствено на неговата възглавница и калъфката да се сменя всеки ден поради заплаха от наново заразяване на към този момент излекувани очички. Звучи комплицирано може би, само че на фона на алените гуресяли очи си е напряко наложително. А има заболели деца с доста по- тежко обгрижване, тъй че никак не се окайвам.

Знам, че доста хора мислят, че използването на национална медицина,,, за лечение изключително на дребни деца крие опасности. Но за мен рискът от прилагане на химични лекарства в случаи, в които има и друго потвърдено ефикасно лекуване ( след консултация с приближен доктор ) е не по- дребен. Векове наред българите сме се лекували с билки, расли на родната ни земя, стига да се направи в точния момент диагнозата и да е вярно извършено лекуването с вярната билка. Но не във всички случаи, несъмнено, и не непременно. Да, резултатът от време на време не идва стремително, както при химичните лекарства, само че най-малко щади организма и му дава опция да възприема лекуването.

И по този начин единствено след три дни всичко мина. Няма гурели, очичките си станаха отново бели и блестящи, единствено с помощта на дребната скъпа.

Никога не пропущам случай да описвам по какъв начин съм се справила с нещо, отвън рецептите и докторите. Всеки взема решение за себе си и детето си, само че споделеното от първа ръка познание е доста, доста скъпо и не би трябвало да се губи.

Прочетете и за още едно неповторимо деяние на та: Здраве без химия: капки от против хрема и сополи при бебета, дребни и огромни деца

Ако смяташ, че тази публикация ще е потребна и забавна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР