Кой трябва да реши дали едно тежкоболно бебе трябва да

...
Кой трябва да реши дали едно тежкоболно бебе трябва да
Коментари Харесай

Случаят с бебето Инди: Кой решава дали нелечимо болно дете ще продължи да живее?

Кой би трябвало да реши дали едно тежкоболно бебе би трябвало да посрещне гибелта или да продължи да живее, въпреки и възможностите за това да са оскъдни? Родителите, лекарите или съдът?

Тези въпроси поражда трагичната история на осеммесечното момиченце Инди Грегъри, страдащо от нелечимо генетично заболяване. Инди има болест на митохондриите, която пречи на клетките в тялото да създават сила.

Бебето се лекува в Кралския медицински център в Нотингам и сега е интубирано, с цел да може да диша. Според британските лекари, то единствено се мъчи и всяко удължение на живота му е безмислено.

Според родителите обаче детето реагира, усмихва се и би трябвало до последно да му се даде късмет за живот.

Казусът отива в съда, като от една страна е медицинският личен състав на болничното заведение в Нотингам, а от другата - изстрадалите родители, подкрепяни от разнообразни неправителствани организации.

Съдът би трябвало да реши кой е най-хубавият интерес на Инди.

На 14 октомври състав на Висшия английски съд, управителен от арбитър Пил взема решение: " С натежало сърце стигнах до заключението, че минусите на толкоз инвазивно лекуване, не опрадвават преимуществата на същото това лекуване ".

Това значи да се изключат животоподдържащите апарати, с помощта на които бебето към момента диша.

37-годишният татко Дийн Грегъри и 35-годишната майка Клеър Стенифорт упорстват, че щерка им има право на живот. Това не е първият сходен случай във Англия с изключване на апаратурата приключват виталния си път Арчи Батърсби, Алфи Евънс и Чарли Гард. Съдът отхвърли исковете на техните родители.

След решението на съда през октомври родителите на Инди апелират пред Апелативния съд в Лондон, както и пред Европейския съд за човешките права в Страсбург, още веднъж безрезултатно.Тази неделя пред болничното заведение в Нотингам се организира митинг.

Междувременно казусът стана интернационален, защото ватиканската болница в Рим " Младенецът Исус " предложи да транспортира на свои разходи бебето и да се опита да му даде в допълнение лекуване.

Техният хеликоптер чака позволение към този момент два дни пред болничното заведение. За няколко часа, след намесата на италианския министър председател Джорджа Мелони, бебето получи и италианско поданство. Нищо от това не промени решението на британския съд.

Италианският консул в Манчестър, след даването на италианското поданство, е издал незабавна заповед, която оторизира новия лечебен проект, препоръчан от ватиканската болница и преместването на бебето в Рим. Този документ е предаден на юридическият представител на болничното заведение в Нотингам.

Последното разпореждане на съда е в 16 часа българско време на 9 ноември да бъдат спрени апаратите.

" Става въпрос за доста мъчно решение за всички, само че лекарите би трябвало да преценяват дали е рационално, дали е клинично дейно, дали има смисъл ", декларира лекар Алберто Джанини, основен анестезиолог на университетската болница в Бреша.

Според него " в случай че ситуацията на детето е безнадеждно, интубирането му предизвиква страдалчество ".

Бащата на Инди обаче е отчаян, че опцията за лекуване в Италия е отхвърлена от британската болница.

" Тя заслужава късмет. Италия предлага да поеме всички разноски - просто би трябвало да я заведем и това не коства нищо на болничното заведение, нито на държавното управление ", споделя той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР