Кой стои зад печално известната в съседна Румъния застрахователна компания

...
Кой стои зад печално известната в съседна Румъния застрахователна компания
Коментари Харесай

Изнудвачите на „Евроинс“: Италианска афера

Кой стои зад печално известната в прилежаща Румъния застрахователна компания „ Сити “, която се срина през 2021 година? Случилото се със застрахователя минава за един от огромните кражби на века в северната ни съседка, като „ някъде “ потънаха едни минимум 300-400 млн. евро – пари, които румънските жители са плащали за наложителната застраховка на колите си. И до през днешния ден в съдилищата има огромен брой тъжби за вреди на застраховани в „ Сити “, които все по този начин чакат да бъдат покрити. Плащанията стават лека-полека и още веднъж с пари от ограбените румънци, тъй като ги изплащат не източилите компанията, а държавният осигурителен гаранционен фонд.

От нула на пазара с полиците „ Гражданска отговорност “, „ Сити “ за къси периоди съумяха да станат водач в последните години, преди да се сгромолясат. За това, несъмнено, би трябвало да са имали и стабилен тил в лицето на застрахователния контрол. В продължение на години и благодарение на подправени документи, поръчител за платежоспособността на компанията е фиктивен влог с несъществуващи 50 млн. евро в швейцарска банка, на която „ Сити “ даже не са клиент. И до през днешния ден няма отговор на въпроса по какъв начин способените държавни чиновници позволяват това да се случи. И на по-важния въпрос – за какво още няма осъдени.

Откъде обаче идва дързостта за осъществяването на толкоз величествен обир  под носа на управляващите и пред очите на цялото общество? Вече изследвахме част от връзките зад скандалните акционери на „ Сити “ – родство с румънски политици и съдружничество с някогашни ченгета и шпиони от времето на Чаушеску.

По-слабо прочут факт за учредената през 1998 „ Сити “ е, че с изключение на в Румъния, обратно през годините те бяха и за вероятни връзки са мафията. Компанията изгуби правото си да прави застраховки на италианска територия откакто се замеси в корупционен скандал около лица, разследвани като мафиоти от италианската прокуратура „ Антимафия “.

Италиански публицисти намерено обвързват хората, които стоят зад „ Сити “, с гангстерските кланове. Според италиански медии, обратно в годините „ Сити “ е разследвана за неплащане на такси за 75 млн. евро доходи, които е имала в страната за сред 2007 и 2012 година, само че не е заявила. В разнообразни изявления през годините се прокрадва тезата, че „ Сити “ е следена от „ италиански предприемач от региона на Венето “. Фирмата е била разследвана и във Венеция и Каляри поради хипотетични нередности към предложения на компании за публично здраве, пишат още медиите в страната. 

През 2012 година Италия се буди с новината, че зад компанията, която е спечелила търга за застраховки при положение на лекарска неточност във Венето – живописния туристически район, в който са ситуирани Венеция и Верона, съгласно данни на антимафиотите от Неапол, може да има хора с връзки в клановете на Камората. „ Сити “ – единствен участник в търга, дава ниска цена и би трябвало да получи от здравните управляващи 76 млн. евро на три транша за услугата. Още първото заплащане от 28 млн. евро обаче е блокирано по предписание на прокурорите.

Според следствието, „ Сити “ са прикрили връзката на капитала си с компанията „ DACIA SPA “, която е спряла да съществува на 31 декември 2010 година. Лица от „ DACIA SPA “ са били споменавани в полицейски отчети по отношение на закононарушения от финансово естество, корист със служебно състояние и заграбване на пари.

„ Медицински неточности, платени от Камората “ , написа в заглавие всекидневникът „ Il Tempo “. И разяснява: „ Мажоритарният пакет от акциите се държи от „ DACIA SPA “, банкрутирала през 2010, в която акционер е „ Liginvest “. Сред обвързваните лица има имена с престъпни досиета, което „ Сити “ са се пробвали да прикрият. Но измежду обвързваните има близки до клана Джилиано от Форчела “.

Неаполитанският клан е работил от 50-те години и се занимава с трафик на опиати, финансови измами, контрабанда, проституция и хазарт. Към момента е мощно отслабен след поредност от удари на проверяващите органи.

В последвалото следствие на мафиотските връзки на „ Сити “ излизат и още смущаващи разкрития. Например в подаваните от компанията документи имало документи, които не дават отговор на събитията и структурата на компанията. Румънците от „ Сити “ отхвърлят всичко, само че това не им оказва помощ пред италианците. Директорът Николае Мушат твърди, че „ избрани лобита “ в  застрахователния бранш, които преди години са държали договорите за обезщетения за медицински неточности, желаят да ги изхвърлят от Италия. Думите му са предадени от „ Corriere del Veneto “, както и от други медии, без да трансформират мнението на проверяващите.

Освен осигурител на пациентите при положение на лекарска неточност, „ Сити “ съумява да вземе и контракти, при които застрахова строителството на няколко лечебни заведения в района на Венето през 2010 година и 2011 година Компанията е упреквана в надценяване на застрахователната награда, получена от държавните органи. Криминалното дело завърши с оправдателно решение, само че с тези случаи „ Сити “ загуби дефинитивно правото си да продължава да подписва контракти в Италия.

Според анализите, „ Сити “ и различен румънски осигурител – LIG, са се облагодетелствали от издаването и на спомагателни документи при възлагане на контракти посредством тръжни процедури в Италия. Този феномен е бил налице и в Румъния, където строителите на автомагистрали, да вземем за пример, са се възползвали от десетки и даже стотици спомагателни актове по време на строителството и това е оскъпилo самите инфраструктурни обекти.

Проблемите на „ Сити “ в Италия завършват с изхвърлянето на компанията от страната, където те действително са дребен състезател. Твърденията за връзките с мафията обаче едва се чуват в родната Румъния, където в идващите години „ Сити “ занапред ще покорява върхове под чадъра на застрахователния контрол.

Новините от Италия с дата преди повече от 10 години обаче евентуално са друго парче от пъзела „ Сити “. Данните за връзки с Камората дават в някаква степен отговор на въпроса от кое място акционерите са имали задоволително смелост да източат най-големия осигурител в страната, а по-късно през чиновници на регулаторен орган да търсят изкупителна жертва, която да поеме виновността и да заплати изчезналите пари.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР