Кой не обича шоколад? Любимото лакомство на хората по цял

...
Кой не обича шоколад? Любимото лакомство на хората по цял
Коментари Харесай

Пет ползи от шоколада

Кой не обича шоколад? Любимото лакомство на хората по целия свят е хем вкусно, хем потребно. То даже е подарък за здравето и усъвършенства нашите персонални взаимоотношения. Разбира се, стига да го консумираме с мярка, написа Obekti.bg.

Удължава живота

Ключът към човешкото здраве и дългоденствие се крие в магическите съединения флавоноиди. Те освен намаляват равнищата на „ лошия” холестерол в тялото и контролират кръвното налягане, само че и спомагат за здравословното разделяне на клетките – залог за продължителна младост и доста рождени дни. Освен това лакомството е отличен антиоксидант, който се бори със „ състаряващите” свободни радикали.

Бори диабета

Въпреки че е сладостен, съставките на шоколада му оказват помощ да контролира кръвната захар и да усъвършенства усвояването на глюкозата от тялото, когато се приема в рационални количества. Това му качество го прави един от най-силните кулинарни борци против настъпването на захарния диабет. Особено потребен е тъмният шоколад.

Заздравява любовта

Вкусното прелъщение е непостижим афродизиак – освен това както за мъжете, по този начин и за дамите. Учените изясняват това с високото наличие на химикалите триптофан, обвързван с процеса на възбуденост, и фенилетиламин, който се създава от човешкото тяло при влюбване.

Прави ни щастливи

Лакомството е същински тоник против подтиснатост, безсилие и меланхолия. То кара тялото да освобождава хормона на щастието ендорфин, който работи като естествен опиат, и успокоява и тонизира нервната система. Дори единствено ароматът му понижава възприятието за отмалялост, нервност и прочувствен дисбаланс. Главен провинен за това е какаовото масло.

Успокоява кашлицата

Учените твърдят, че чаша парещ шоколад от същинско какао е по-ефективна против досадната кашлица от всичко, което се продава в аптеките. Дори няколко късчета корав шоколад, изсмукани постепенно, са по-добър лек от пастилите против болно гърло. Защо? Причината е в съединението теобромин, което успокоява по-добре даже от кодеина - съществена съставна част на доста от продаваните в аптеките противогрипни лекарства. Учените се надяват да разработят ново потомство медикаменти въз основата на това неповторимо съединяване, което успокоява даже признаците на закоравели пушачи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР