Кой не обича комплиментите? Дори да не умеем да ги

...
Кой не обича комплиментите? Дори да не умеем да ги
Коментари Харесай

Как да различим ласкателството от искрения комплимент?

Кой не обича комплиментите? Дори да не умеем да ги одобряваме и да се смущаваме, когато някой се възхищава от външния ни тип или добре свършената работа, въпреки всичко се надяваме, че близките ще виждат нашите усилия и ще кажат: „ Браво! Никой различен не може по този начин! ”.

В търсене на утвърждение обаче постоянно налитаме на ласкателството – тази жалка подигравка на същински комплимент. Нека забележим по какъв начин да разграничаваме едното от другото и да не се „ връзваме ” на хора, които търсят персонална полза от общуването с вас.

Представете си да вземем за пример, че сте си купили красиви нови обувки и сте отишли с тях на работа. Колегите един след различен виждат новата облага и ви вършат похвали: „ Страхотни са! Откъде ги взе? Много ти отиват! ”. Чувствате се красиви и даже не ви минава през мозъка, че някой от близките е неоткровен и единствено се пробва да ви замъти мозъка.

Всичко обаче се трансформира, когато отидете на работа със старите си износени маратонки, които сте купили още преди Потопа, и те внезапно стават предмет на удивление от момичето от прилежащия отдел. Искрено недоумявате какво хубаво е намерила тя в тези отломки. А след това разбирате – тази жена желае нещо от вас.

По предписание, това „ нещо ” не остава прикрито дълго време и още след третия комплимент чувате: „ А, апропо, дали не би могла да ми разпечаташ няколко документа на твоя принтер? Ще ти ги пратя на пощата. ” После се оказва, че „ няколкото ” документа са в действителност няколкостотин страници, които печатате цялостен час. Става ви гадно – усещате, че са се възползвали от вас. И си е тъкмо по този начин – на сътрудника въобще не й пука с какво сте били облечени този ден. Тя щеше да откри лъстиви думи даже да стояхте боса пред нея, омотана в остарял чаршаф.

Такива похвали са прийом да ви разнежен, с цел да получи някой услуга от вас, а не с цел да ви накарат да се почувствате същински добре. Най-обидното е, че още от началото сте усетили, че в тези красиви думи няма и капка откровеност – и все пак сте се оставили на манипулатора.

Такива обстановки са нещо всекидневно. Ласкателството и похвалата вървят ръка за ръка и от време на време не е елементарно да разпознаваем едното от другото – въпреки всичко не всички похвали се отнасят за остарели и нови обувки.

Разликите

А в този момент да забележим какви са знаците, за които би трябвало да сме нащрек, когато желаеме да разпознаваем откровения човек от манипулативния лицемер.

1. Не просто по този начин. Ако някой ви ласкае, след приятните думи постоянно следва молба: „ Толкова си добър, толкоз си интелигентен, дай ми назаем няколко лв. до вторник! ”. Комплиментът, в противен случай, е чисто предпочитание да ви се каже нещо прелестно и да се покаже почитание към заслугите ви.

2. По създание. Искреният комплимент по предписание е къс и изчерпателен. Лесен е за схващане и показва една-две мисли, не повече. Ласкателството е витиевато, поднесено с прекален възторг, преиграно.

3. Както си е. Комплиментът в никакъв случай не опонира на истината. Ако сте се постарали върху нещо, няма да се учудите, че му се възхищават. Ако обаче не сте спали цяла нощ и сте отишли некъпани на работа, замислете се, в случай че чуете от някого: „ Толкова си свежа през днешния ден, като че ли идваш от курорт! ”.

4. Изписано е на лицето. Психолозите настояват, че ласкателят може да бъде разпознат даже без да слушаме какво ни приказва. Такива хора нормално се усмихват неестествено или прекомерно необятно. Поведението им припомня театрална режисура. Хората, които ви хвалят откровено, не се кълчат като неприятни артисти от селско читалище, гледат ви в очите и не се вълнуват изключително.

5. Без пресиления. Ласкателството е пресилена реалност. Разбира се, никой не спори, че сте красиви, великодушни и умни, само че в случай че някой ви споделя, че сте най-красивите, че от вас по-умен е единствено Айнщайн,а на щедростта и добротата ви може да завиди и майка Тереза – не се и съмнявайте. Ласкаят ви и ви манипулират най-брутално. Комплиментът в никакъв случай не е толкоз раздут.

Има една сентенция – „ Ласкателството е хвалба, след която ти се желае да се измиеш ” . Точно по този начин е – разбирате, че ви споделят нещо прелестно, само че не можете да се насладите на комплимента. В стомаха ви се заражда противното възприятие, че ви употребяват. Това в никакъв случай не може да стане, когато против вас стои откровен човек.

По материали от Kleo.ru

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР