Кой има право да избира народни представители?Право да избират народни

...
Кой има право да избира народни представители?Право да избират народни
Коментари Харесай

Въпроси и отговори по отношение на предизборна кампания

Кой има право да избира народни представители?
Право да избират народни представители и да гласоподават в изборите имат лицата, които:
имат българско гражданство;са навършили 18 години към изборния ден включително;не са сложени под запрещение;не изтърпяват наказване отнемане от независимост.Имат ли право да гласоподават в изборите за народни представители лица със статут на непрекъснато пребиваващи в Република България, които не са български жители?
Лицата със статут на непрекъснато пребиваващи в Република България, които не са български жители, нямат право да гласоподават при производство на избори за народни представители.
Машинно или с хартиена бюлетина се гласоподава в страната? Имам ли право на избор?
Изборният кодекс планува, че се гласоподава машинно със профилирано устройство за машинно гласоподаване. Бюлетината за машинно гласоподаване се пресъздава на устройството и е проектирана по същия метод както хартиената бюлетина.

Изключенията от правилото да се гласоподава единствено със профилирано устройство за машинно гласоподаване са категорично изброени в Изборния кодекс, а точно:
в изборни секции с по-малко от 300 избиратели;при гласоподаване с преносима изборна кутия;в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги;в местата за изтърпяване на наказването отнемане от независимост и за задържане;в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме.
Когато в изборния ден зародят непреодолими външни условия и машинното гласоподаване се прекрати, гласуването продължава с хартиени бюлетини, които са предоставени на секционната изборна комисия.

Гласуването със профилирано устройство за машинно гласоподаване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.
Може ли да се гласоподава с пълномощие?
Изборният кодекс не позволява гласоподаване по правомощие. Гласуването се прави персонално от гласоподавателя в изборната секция.
Може ли в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година да се гласоподава по пощата, посредством компютър, по факс, посредством смарт телефон или въобще по някакъв метод отдалечено, без да посещава изборна секция?
В Изборният кодекс не е планувана опция за отдалечено гласоподаване на идните избори на 2 октомври 2022 година посредством посочените начини.
Задължени ли са членовете на районните изборни комисии (РИК) да употребяват отпуск за времето, през което са назначени, или това е единствено опция за тях? Възможно ли е работодателят да задължи служащ или чиновник да употребява отпуск за времето, през което е назначен за член на РИК?
Съгласно член 69 от Изборния кодекс членовете на районните изборни комисии се освобождават от служебните си или трудови отговорности за времето, належащо за присъединяване им в комисията. За това време те употребяват по собствен избор неплатен длъжностен отпуск, който се признава за трудов или длъжностен стаж, или по тяхно искане полагащия им се заплатен годишен отпуск.

Разпоредбата на член 69 ИК урежда използването на отпуск от членовете на РИК само и единствено за времето, належащо за присъединяване им в комисията. Въпросът дали това време допуска прилагане на отпуск, е въпрос на решение, което се взема от членовете на РИК и техните работодатели, респективно органа по назначение.

В този смисъл не съществува обвързване на членовете на РИК да излязат в отпуск за времето, належащо за присъединяване им в комисията.
Към кого да се извърнат искащите да вземат участие като членове на секционна изборна комисия (СИК) в изборите на 2 октомври 2022?
Гражданите, които желаят да вземат участие в изборите като членове на СИК, би трябвало да показват кандидатурата си пред партия или коалиция, която е била парламентарно показана в 47-то Народно заседание, в случай че дават отговор на изискванията да бъдат членове на СИК.
Имат ли право съпрузи или родственици да вземат участие в една и съща секционна изборна комисия (СИК)?
Членовете в една и съща СИК не може да бъдат между тях съпрузи или лица във фактическо общуване.

Не може да вземат участие в една и съща СИК родители и техните деца, баба или дядо и техните внуци, братя и сестри.
Имат ли право съпрузи или родственици да вземат участие в една и съща секционна изборна комисия (СИК)?
Член на секционна изборна комисия не може да бъде:

а) претендент, брачен партньор на претендент или да се намира във фактическо общуване с претендент за национален представител;

б) лице на изборна служба в държавен или локален орган;

в) орган на изпълнителната власт;

г) заместник-министър;

д) основен секретар на президента на републиката, Народното събрание или Министерския съвет;

е) основен секретар на министерство или регионална администрация;

ж) секретар на община, регион или кметство;

з) арбитър, прокурор или следовател;

и) арбитър в Конституционния съд;

к) заместник-областен шеф или заместник-кмет;

л) военнослужещ във въоръжените сили;

м) чиновник в Министерството на вътрешните работи, Държавна организация „ Разузнаване “, Националната работа за защита, Държавна организация „ Технически интервенции “ или в Държавна организация „ Национална сигурност “.

Членовете на една и съща СИК не могат да бъдат между тях съпрузи или лица във фактическо общуване, родственици по права линия, братя и сестри.

Изборният кодекс не разрешава едно лице да взе участие допълнително от едно качество в изборите. Едно лице не може да бъде по едно и също време член на СИК и:
наблюдател;застъпник на претендентите от кандидатската листа на партия, коалиция или предприемчив комитет;упълномощен представител на партия, коалиция или предприемчив комитет;член на предприемчив комитет за издигане кандидатурата на самостоятелен претендент за национален представител;анкетьор;придружител на гласоподавател с увреждане, което не му разрешава да извърши самичък нужните дейности при гласуването;техник обслужващ профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване (СУЕМГ).Може ли член на секционна изборна комисия (СИК) да е родственик на претендент за депутат?
Няма ограничаване член на СИК да е в родствени връзки с претендент за депутат.

Член на СИК не може да бъде съпруг/а на претендент за депутат или да се намира във фактическо общуване с претендент.
Може ли възпитаници, студенти и докторанти, навършили 18 години, да гласоподават в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година в обитаемото място, в което учат, в случай че то е друго от непрекъснатия им адрес?
Ученици, студенти и докторанти (вкл. курсанти и дипломанти) – постоянно образование, могат да гласоподават в изборна секция по желание в обитаемото място, където учат, когато то е друго от обитаемото място по непрекъснатия им адрес, откакто показват:
документ за самоличност;надлежно заверена от образователното заведение със седалище в обитаемото място за съответната образователна година ученическа брошура или студентска брошура за съответния учебен срок или документ (уверение), удостоверяващ постоянното образование, подписан от ръководителя;декларация от ученика, студента или докторанта по пример (Приложение №23-НС) от изборните бумаги, която се дава от СИК.Може ли гласоподавател с непрекъснат и сегашен адрес в едно обитаемо място да бъде член на секционна изборна комисия в друго обитаемо място?
Няма спънка гласоподавател с непрекъснат и сегашен в едно обитаемо място да бъде назначен за член на секционна изборна комисия в друго обитаемо място, в случай че има изборни права.
Кои лица може да гласоподават с уверение в определена от тях изборна секция?
В секция по техен избор може да гласоподават единствено:
претендентите за национални представители;членовете на Централната изборна комисия;членовете на Районните изборни комисии;регистрираните за изборите на 2 октомври 2022 година наблюдаващи.
При гласуването тези лица удостоверяват качеството си с уверение издадено от общинската администрация по непрекъснатия им адрес.
Колко време продължава гласуването в изборния ден?
Гласуването в изборния ден на 2 октомври 2022 година стартира в 7,00 часа и завършва в 20,00 часа.

Когато пред изборното помещение в 20,00 часа няма гласоподаватели, ръководителят на СИК афишира гласуването за завършило.

Когато в 20,00 часа пред изборното помещение има гласоподаватели, които не са дали своят вот, гласуването продължава до 21.00 часа.

След 21,00 часа не се позволява гласоподаване.
На кой адрес се упражнява правото на глас. Може ли да се гласоподава в обитаемо място в страната, в което гласоподавателят няма регистриран непрекъснат или сегашен адрес?
Гласуването в страната се прави по непрекъснат адрес.

Постоянният адрес е вписан в персоналната карта и по този адрес гласоподавателите се включват в изборните описи.

Когато гласоподавателят има регистрация по сегашен адрес в обитаемо място друго от непрекъснатия адрес, той може да подаде заявление за гласоподаване по сегашен адрес в период до 14 дни преди изборния ден – 17 септември 2022 година, и да гласоподава по сегашен адрес.

Настоящият адрес се записва от общинската администрация въз основа на заявление от лицето за вписване на сегашен адрес.

Условията и редът за регистрацията на сегашен адрес се дефинират в Закона за гражданската регистрация.

Изборният кодекс не планува опция за гласоподаване в място, в което гласоподавателят няма адресна регистрация.
Как се подава заявление за гласоподаване по сегашен адрес?
Когато непрекъснатият и записаният в общината сегашен адрес на гласоподавателя са в разнообразни обитаеми места, той може на съображение член 36 от Изборния кодекс да подаде заявление до кмета по сегашния си адрес за регистриране в изборен лист за гласоподаване по сегашен адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден – 17 септември 2022 година в това число. Заявлението се подава по пример одобрен от Централната изборна комисия – Приложение № 21-НС от изборните бумаги.

Заявлението може да се подаде и по електронен път през интернет страницата на Групово дело „ ГРАО “ в МРББ, като в него гласоподавателят вписва данните си и показва телефонен номер, като електронен автограф не се изисква. Групово дело „ ГРАО “ прави автоматизирана инспекция на данните в заявката по едно и също време с подаването му.
Необходимо ли е да се подаде ново заявление за гласоподаване по сегашен адрес, в случай че гласоподавателят на предишни избори е дал своя вот по сегашния си адрес?
Избирател, подал заявление и вписан в изборен лист за гласоподаване по сегашен адрес на извършените през 2021 година избори, би трябвало да подаде ново заявление за гласоподаване по сегашен адрес за изборите на 2 октомври 2022 година
С какви документи за идентичност може да се гласоподава в страната?
Избирателят удостоверява самоличността си пред секционната изборна комисия в страната с персонална карта или персонален (зелен) паспорт – единствено за родените до 31.12.1931 година

Не се позволява гласоподаване в страната с интернационален или различен тип паспорт, както и със удостоверение за ръководство на МПС.
В страната може ли да се гласоподава с персонална карта, чийто период на годност е изминал?
Избирателят не може да гласоподава с персонална карта, чийто период на годност е изминал към датата на изборите.

Когато персоналната карта е с изминал период, изгубена, открадната, унищожена, развалена или е в развой на издаване, гласуването се прави с уверение за издаване на персонални документи.

Удостоверението по член 263, алинея 1 от Изборния кодекс се издава на гласоподаватели, чиито документи за идентичност са с изминал период на годност или когато по други аргументи са подали заявление за издаване на нов документ за идентичност и документът не е получен към изборния ден.

Удостоверението се издава от органите на Министерство на вътрешните работи, в това число и в изборния ден, при изискване че е подадено заявление от гласоподавателя за издаване на нова персонална карта.

Удостоверението обезпечава опция за практикуване правото на глас, издава се единствено с цел да послужи пред секционната изборна комисия и е годно единствено за изборния ден.
Как може да гласоподават новоприети студенти I курс – постоянно образование, които към датата на изборите не са получили студентски книжки?
Студентите І курс и студентите, продължаващи образованието си в магистърска степен, ползващи се от правата по член 241 от Изборния кодекс,  се легитимират с увещание от съответното образователно заведение, от което да е видно, че са признати като постоянни студенти.
Къде са оповестени адресите на изборните секции в страната?
Адресите на изборните секции в страната са оповестени на интернет страницата на Централната изборна комисия в Раздел „ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2 ОКТОМВРИ 2022 “, Рубрика „ За гласоподавателите “. Адресите на секциите са налични на следния линк: .
Къде са оповестени записаните в ЦИК партии и обединения за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година
Списък на записаните партии и обединения за изборите на 2 октомври 2022 година е оповестен в електронния указател на интернет страницата на ЦИК в Раздел „ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2 ОКТОМВРИ 2022 “, Рубрика „ Регистри “. Електронният указател е наличен на следния линк: .
Задължен ли е шеф на учебно заведение или преподавател, регистриран като претендент за депутат, да употребява отпуск след регистрацията?
Разпоредбата на член 161, алинея 1 от Изборния кодекс основава обвързване за всеки претендент, който е държавен или локален орган или заема работа в администрацията на държавен или локален орган, да употребява по собствен избор неплатен длъжностен отпуск или заплатен годишен отпуск за времето от регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите.

Лицата, които заемат длъжността „ шеф “, както и длъжността „ преподавател “ в учебно заведение, не са държавен или локален орган и не заемат работа в администрацията на държавен или локален орган. За тези лица не поражда задължението за прилагане по собствен избор на неплатен длъжностен отпуск или заплатен годишен отпуск за времето от регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите.

Тези лица са задължени да употребяват отпуск за дните, през които през работно време вземат участие в мероприятия на предизборната акция.

При осъществяване на служебните си отговорности те би трябвало прецизно да съблюдават възбраната на член 182, алинея 1 от Изборния кодекс, съгласно която не се позволява предизборна пропаганда в държавни и общински институции, институции, държавни и общински предприятия и в търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала.

Разпоредбата на член 219, алинея 2, т. 5 ЗПУО изисква педагогическите експерти при осъществяване на функционалностите си да съблюдават политическо и партийно неутрално държание, да не постановат идеологически и политически убеждения, да не оказват политическо или партийно влияние върху участниците в просветителния развой и да не употребяват служебни запаси за политически или партийни цели.
Може ли ръководители на общински препоръки / общински съветници, регистрирани като претенденти за народни представители, да вземат участие в съвещанията на общинския съвет, насрочени по време на предизборната акция, или употребяват отпуск?
Председателят на общинския съвет наложително употребява отпуск за дните, през които в работно време взе участие в мероприятия на предизборната акция, поради наредбата на член 161, алинея 1 и 2 от Изборния кодекс по отношение на член 26, алинея 2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Относно общинските съветници няма законова спънка да вземат участие в сесиите на общинските препоръки от регистрацията им до оповестяване на изборните резултати.
Къде може да се направи инспекция дали едно лице е вписано в описите за поддръжка за регистрация на партия, коалиция и самостоятелен претендент?
На интернет страницата на ЦИК в раздел „ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2 ОКТОМВРИ 2022 “, графа „ За гласоподавателите “, може да се направи инспекция дали едно лице е вписано в описите на лицата, подкрепящи регистрацията на партии, обединения и самостоятелни претенденти за присъединяване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година

Проверката е налична на следния линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.10.2022/podpiski

Жалбите и сигналите при корист с персонални данни се подават до Комисия за отбрана на персоналните данни, която е способният орган да ги прегледа.
Как могат да гласоподават гласоподавателите, подали заявление за гласоподаване отвън страната, само че в изборния ден се намират в Република България?
Избирателите, включени в лист за гласоподаване отвън страната въз основа на заявление за гласоподаване, които в изборния ден на 2 октомври 2022 година се намират в Република България, може да гласоподават в секцията по непрекъснатия си адрес.

Ако гласоподавателят е вписан в листата на заличените от изборния лист лица, секционната изборна комисия го заличава от листата и след попълване на декларация по пример (Приложение № 23-НС от изборните книжа) го позволява да гласоподава.

Секционните изборни комисии разполагат с мостри на декларацията.
Заличават ли се от изборните описи в Република България лицата, подали заявление за гласоподаване отвън страната?
Избирател, който е подал заявление и е вписан в лист за гласоподаване отвън страната, се заличава от изборните описи за гласоподаване в Република България.

Тези гласоподаватели се вписват в лист на заличените лица.
Какво може да направи гласоподавател, включен в лист за гласоподаване отвън страната, който се е завърнал в Република България преди изборния ден и желае да гласоподава в страната?
Избирателите, подали заявление и вписани в лист за гласоподаване отвън страната, се заличават от изборния лист по непрекъснатия им адрес в Република България и се вписват в лист на заличените лица. Списъкът на заличените лица се разгласява на интернет страницата на общината по непрекъснатия адрес на лицето.

За да упражнят изборното си право по непрекъснат адрес, тези гласоподаватели може да подадат заявление-декларация по пример (Приложение № 19-НС от изборните книжа) за изключване от листата на заличените лица. Заявлението-декларация се подава документално до общинската администрация по непрекъснат адрес или посредством електронно заявление през интернет страницата на общината, до предаване на изборните описи на секционните изборни комисии (СИК). По заявката кметът се произнася неотложно и заличава лицето от листата на заличените лица.

Избирателите, които не са подали заявление-декларация за изключване от листата на заличените лица и включване в изборния лист на секцията по непрекъснат адрес и в изборния ден се намират в страната, може да гласоподават в секцията по непрекъснатия си адрес. Ако при гласуването се откри, че те са вписани в листата на заличените лица, СИК ги заличава от листата и след попълване на декларация по пример (Приложение № 23-НС от изборните книжа), ги позволява да гласоподават.

Секционните изборни комисии разполагат с мостри на декларацията.
Какво би трябвало да се направи при смяна на непрекъснатия адрес преди изборите, с цел да може да се упражни правото на глас?
В случай че измененията непрекъснатия си адрес (адресът вписан в персоналната карта) и установите, че не фигурирате в изборния лист по новия адрес, следва да подадете заявление за регистриране в изборния лист (Приложение № 18-НС от изборните книжа) до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник по новия непрекъснат адрес. По настояването кметът се произнася неотложно.

Когато след смяна на непрекъснатия си адрес установите в изборния ден, че не фигурирате в изборния лист, секционната изборна комисия (СИК) ще ви допише в изборния лист и след попълване на декларация, че не сте дали своят вот и няма да гласувате на друго място (Приложение № 23-НС от изборните книжа), ще ви допусне да гласувате.

Отказът на СИК за дописване в изборния лист е писмен и може да се оспорва пред РИК, която се произнася неотложно.
Къде и по кое време ще бъдат оповестени формалните кандидатски листи за парламентарните избори на 2 октомври 2022 година?
Регистърът на претендентите за всеки избирателен регион се разгласява на формалната интернет страница на Централната изборна комисия www.cik.bg и на интернет страницата на съответната районна изборна комисия след приключване на периода за регистрация на кандидатските листи в РИК – 30.08.2022 година

Интернет страниците на РИК са налични на следния линк: .
Как може да се ревизира местонахождението на секцията за гласоподаване в Република България?По електронен път:
Проверка на местонахождението на секцията за гласоподаване в Република България се реализира през интернет страницата на Групово дело „ ГРАО “ в Министерство на регионалното развитие на следния линк: 

Системата демонстрира данни за имената на заявителя, ЕГН и адрес на изборната секция, в която лицето е включено в изборния лист и би трябвало да гласоподава.
Чрез SMS:
Изпраща се SMS на обединен номер 18429. Номерът 18429 е обединен и за трите мобилни оператори (А1, Yettel и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без Данък добавена стойност. В текста на SMS се изписват само десетте числа на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на изборната секция за изборите на 2 октомври 2022 година, за прелюдия ЕГН.
Чрез стационарен или мобилен телефон безвъзмезден за цялата страна:
Избира се 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO). Телефон 0800 1 4726 е безвъзмезден за цялата страна. След набиране и даване на ЕГН, оператор уведомява за номера и адреса на секцията.
Проверката може да се направи и на интернет страницата на съответната общинска администрация, както и на посочен безвъзмезден телефонен номер.Как се подава по електронен път заявление за гласоподаване по сегашен адрес?
Избирател, който има регистриран сегашен адрес в обитаемо място, друго от обитаемото място по непрекъснатия му адрес, може да подаде електронно заявление за регистриране в изборен лист за гласоподаване по сегашен адрес на изборите на 2 октомври 2022 година

Заявлението се подава през интернет страницата на Групово дело „ ГРАО “ в Министерство на регионалното развитие – https://regna.grao.bg/, като в него гласоподавателят вписва данните си и показва телефонен номер и Е-мейл. При сполучливо подаване на заявление гласоподавателят ще получи удостоверение на прелюдия Е-мейл. При подаване на електронното заявление не се изисква автограф, в това число електронен автограф.

Групово дело „ ГРАО “ прави автоматизирана инспекция на данните в заявката по едно и също време с подаването му.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР