Кой е най-видимият символ на борбата срещу COVID-19? Очевидно -

...
Кой е най-видимият символ на борбата срещу COVID-19? Очевидно -
Коментари Харесай

Проучване: Само някои маски пазят от коронавирус, шалчетата - не

 Кой е най-видимият знак на битката против COVID-19? Очевидно - маската, само че не всяка пази. Според скорошно изследване на откриватели от американския университет Дюк в Северна Каролина някои маски даже може да се окажат нездравословни. Това се отнася основно до краткотрайните маски във тип на шалче във формата на кръг, настояват американските откриватели.

Например като тези, които носят бегачи или колоездачи. Популярни са в пандемията, тъй като елементарно се нахлузват през главата, а след това с едно придвижване закриват устата и носа там, където е наложително. Според учените тези шалчета разрушават огромните капчици аерозол, който изпуска човек при диалект, на по-малки. Но дребните устоят по-дълго във въздуха, защото по-големите частици падат по-бързо на повърхността. Проучването им е оповестено в научното уеб списание Science Advances.

Вярно, да носиш нещо на лицето си е по-добре, в сравнение с да нямаш нищо. Но е правилно и друго - че е безсмислено и безконтролно да се имитира отбрана от страшния вирус.

Учените са тествали над дузина маски и респиратори, без значение дали са всеобщо създадени или ръчно ушити. Създават канара, която отразява степента, в която изследваната защитна маска може да предотврати разпространяването на капчици при говорене, които, става известно, са насърчаваща за ковид среда.

Кои се оказват надеждните маски? Респираторът N95 без клапан, предложен за приложимост от медицински експерти, печели теста. Почти идеално пази както носителя, по този начин и всички към него.

Хирургична маска с ламаринена пластина за носа е посочена като риск за несъвършено нагласяване на лицето, само че въпреки всичко е на второ място.

Според откривателите по-високата отбрана зависи от броя на пластовете, които оценените маски оферират, или от какъв материал са направени. Колкото повече са пластовете, толкоз по-висока е отбраната. В идеалния случай това би трябвало твърдо да е текстилен материал и не трябва да е единствено един пласт, считат откривателите. Памучните трислойни маски са на трето място, съгласно американската ранглиста.

Респираторът N95 с клапан се оказа на 6-а позиция в теста. Установено е, че въпреки да обезпечава мечтаната отбрана на потребителя, същото не може да се каже и за другите към него.

Плетената маска не пази изключително добре, тъй като влакната й са ситуирани прекомерно надалеч едно от друго, което я прави пропусклива. Шалчето във формата на кръг, необятно употребявано от бегачи и колоездачи, изцяло се провали в изследването, написа още изданието. Според създателите на проучването, то разгражда огромните аерозолни капки на по-малки, които по-късно устоят по-дълго във въздуха спрямо по-големите, а тъкмо това не е желателно, тъй като оказва помощ за разпространяването на ковид. Според US откривателите шал, наименуван " бандана ", също се оказва несъответствуващ за отбрана от ковид.

Колкото до домашно ушитите маски, чешкото здравно министерство предлага на уеб страницата си по какъв начин да се грижим за тях - " Сварете ги, изперете ги! ", написа там. В противоположен случай и тази отбрана ще стане контрапродуктивна като " шалчето " на велосипедистите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР