Кой е най-добрият приятел на мъжката косатка? Неговата майка, особено

...
Кой е най-добрият приятел на мъжката косатка? Неговата майка, особено
Коментари Харесай

По-възрастните майки косатки защитават синовете, но не и дъщерите си

Кой е най-хубавият другар на мъжката косатка? Неговата майка, изключително откакто доближи напреднала възраст.

До този извод стигат създателите на проучване, оповестено в сп.. Учените са открили, че женските косатки, които са достигнали менопауза, пазят повече синовете си от пострадвания в борби, само че не и дъщерите си.

При животните менопаузата е извънредно рядко събитие и точно това провокира интереса на водещия създател на проучването Чарли Граймс.

" Как и за какво се е появила менопаузата е огромен въпрос в историята на еволюцията ", споделя изследователката от университета на Ексетър, Англия. " В човешките общества по-възрастните дами постоянно играят ролята на медиатори в спорове. Настоящото проучване демонстрира, че това може да е по този начин и при косатките ", добавя тя.

Изследването е ориентирано към популация от косатки, които населяват Тихия океан край крайбрежията на Северна Америка и са заплашен тип, написа Българска телеграфна агенция. Тези косатки живеят в фамилни единици, проведени към женската: нормално това е баба с нейните мъжки и женски деца, и техните дребни. 

Мъжките се развъждат с женски от други групи, само че по-късно се връщат в личното си семейство и остават покрай майка си до края на живота си.

Косатките могат да живеят до 90 години, над 20 от които са след менопаузата.

За задачите на проучването Чарли Граймс и сътрудниците й са анализирали натрупването на следи от зъби по животните - рани от ухапвания по време на по-интензивна игра или борба сред косатките.

" Тези белези са в действителност чудесно средство за количественото установяване на обществените взаимоотношения, които другояче са доста сложни за наблюдаване, защото нормално се случват под повърхността на водата ", изяснява изследователката.

Центърът за проучване на китовете в американския щат Вашингтон прави фотографски преброявания на тези косатки от 1976 година, като разпознава другите човеци по неповторимите им перки и зъби.
       
Косатките, наричани китове-убийци, нямат естествени хищници и тази популация се храни единствено със сьомга, а не с плячка, която може да хапе. Следователно ухапванията могат да бъдат породени само от себеподобни. 

Анализирайки хиляди фотоси благодарение на компютърна стратегия, откривателите са забелязали, че мъжките човеци, живеещи с майка, която към този момент не е в положение да се възпроизвежда, имат с 35 % по-малко следи от зъби от тези, живеещи с майка, която към момента не е достигнала менопауза, и с 45 % по-малко от тези, живеещи без майка.

Изследователите считат, че откакто към този момент не се развъждат, майките имат повече време и сила да пазят синовете си. 

Учените позволяват, че по-възрастните женски  използват познанията си за други групи косатки, с цел да държат синовете си надалеч от размирници. Възможно е също по този начин те да се намесват непосредствено, употребявайки вокални сигнали, с цел да възпират потомството си. Изглежда обаче, че женските не прибягват до физическа интервенция, защото самите те имат малко пострадвания. 

Момичетата, въпреки това, имат не по-малко следи от ухапвания, без значение дали майка им е участвала или не. 

По начало женските евентуално са по-малко въвлечени в спорове, отбелязва изследователката. 

Възможно е също по този начин майките да пазят в по-голяма степен синовете си, тъй като те се развъждат повече (с няколко женски от няколко групи), което усилва възможностите за предаване на гените.
       
" Идеята, че еволюцията е осигурила опция на майките да оказват помощ на децата си след стадия на възпроизвеждане, е доста добре открита при хората ", споделя биологът и антрополог Рут Мейс от Университетския лицей в Лондон в съпътстващ обявата коментар. 

" От тази позиция е доста забавно да се види, че това е по този начин и при косатките ", добавя изследователката.
     
Предишни изследвания са посочили, че по-възрастните косатки споделят рибата си, предават знанията си по отношение на времето и мястото за намиране на храна и усилват % на оцеляване на внуците си.

Изследването е оповестено в Current Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР