Кой е най-добрият педагогически похват на 21. век? Който не

...
Кой е най-добрият педагогически похват на 21. век? Който не
Коментари Харесай

Който не слуша, в ъгъла, който слуша - в Гугъла!

Кой е най-хубавият педагогичен прийом на 21. век? Който не слуша, в ъгъла, който слуша - в Гугъла!

Това стана ясно в почивките на „ Титаничен сблъсък” сред действителното и виртуалното учебно заведение под патронажа на еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел. С резултат 17:13 тим на Математическата гимназия разгроми основателите на платформата Daskal.eu, само че пък не можа да разпознае на фотография съветския класик Гогол. С 15 въпроса от математиката, историята, географията, музиката, спорта и изкуството ръководителят на Центъра по иновационни технологии проф. Ангел Сирикаров се зае да тества общата просвета на двата отбора. За да изберат всеки правилен отговор всред 4 вероятни, участниците имаха по 10 секунди. Не се наложи да се прибягва до другата алтернатива - в случай че никой не даде правилен отговор, да се употребяват 50 секунди за информация в интернет. Вместо с червени точки, всяко попадение арбитърът награждаваше с бонбонче, като предизвести състезателите да не се изкушават, тъй като ще им падне общият общ брой.

На масата на Математическата мозъчни гънки напрегнаха учителят по история Борис Михайлов, сътрудника му по география и стопанска система Камен Джамбазов и десетокласничката Веселина Цветанова, която е четвърта за своята възраст в националния рейтинг от всички надпревари по математика и е в разширения народен тим, както и 8-а в ранглистата по информатика. Срещу тях се изправи селекцията на виртуалното учебно заведение, която оглави основателят му Калоян Кирилов. До него седна младата вяра Ива, а онлайн от София се включи Сашо. След видеообръщение на Мария Габриел от Европейската комисия, борбата започва с въпрос, който не затрудни никого - в коя област не се дава Нобелова премия. Съперниците с лекост показаха математиката, само че Ива знаеше и за какво - Нобел имал избраница, която завъртяла любовен романс с математик. В наследството си известният академик не вписал тази дисциплинираност, опасявайки се, че съперникът ще се уреди с наградата. И двата отбора знаеха, че най-голямата премия в математиката носи името на Джон Филдс, Стогодишната война е траяла 116 година, а първото околосветско странствуване е на Магелан. Известно и на двете страни бе и от кое място идва името на Канарските острови - от порода кучета, които пазели заточваните там пандизчии. Всички знаеха също, че Верди е композирал „ Аида”, само че пък никой не отгатна, че симфониите на Бетовен са 9. По този мотив водещият попита кой е Моцарт и самичък си отговори - оня, който е писал музиката за джиесемите. И двата отбора бяха безпогрешни, че Леонардо е нарисувал Мона Лиза, а Роден е изваял статуята на Мислителя, а не Вежди Рашидов или Кристо. Равенство беляза конфликта и на спортното поле, където еднообразно добре всички бяха осведомени кой е най-платеният футболист и кой шампионат е спечелил тази година Гришо.

От виртуалната платформа обаче излязоха с едни гърди напред в региона на литературата, като показаха Шарлот Бронте за създател на „ Брулени хълмове” и освен знаеха кой е написал стиха „ Ако някой срещне някой в цъфналата ръж”, а и довършиха римите. От Математическата обаче отвърнаха на удара съкрушително със знанията си, че Архимед е разкрил цифрата Пи, а в България цивилизацията е по-древна по отношение на Австрия, Гърция и Франция. Преди финалното преброяване на бонбоните на двете маси всеки отбор имаше опция за затрудни оптимално противника с още 3 въпроса.

Участниците и публиката направиха класификацията, че днешното потомство е Z, нет дженерейшън и Always On, а предходното е аналогово, динозавърско и BBC потомство. Двата отбора си стиснаха ръцете кой да е учебникът на бъдещето. Описаха го като електронен, интерактивен, мултимедиен - пространство с достъп до текстове, таблици, видеа и 3D изображения, в което да се срещнат наставникът и ученикът. Пропастта сред поколението на петте екрана и актуалните професори, водещият, който прави изключение, илюстрира с видео, в което дъщерята пита татко си дали употребява новия таблет и оправя ли се с всичките приложения. В това време таткото кълца върху него салата, след това с ножа почиства екрана, изплаква машината и я мушва в съдомиялната.

КАРЕ:

Европа търси 300 000 IT експерти

Участието в „ Титаничния сблъсък” към този момент ви прави спечелили на полето на цифровите технологии, сподели във видеобръщението си Мария Габриел. Тя уточни, че 80 млн. европейци не са употребявали в никакъв случай интернет, 37 % от работната мощ няма цифрови умения и има 300 000 свободни места за такива експерти. 40 % от фирмите, които търсят такава работна ръка, изпитват компликации. Еврокомисарят увери, че цифровите умения към този момент са съществени като грамотността и знанията по математика, а от идната година Европейската комисия ще дава опция за трансгранични стажове в тази област.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР