Кой е Мону Манесар, индийски бдител, обвинен в подбуждане към насилие в Харяна?

...
Нух, Индия – През февруари тази година двама мюсюлмани бяха
Коментари Харесай

Нух, Индия – През февруари тази година двама мюсюлмани бяха отвлечени и се твърди, че са изгорени живи в колата им от група бдители на крави в северния индийски щат Харяна.

Тъй като овъглените скелети на двамата мъже – Насир Хюсеин, 28, и Джунейд Хан, 35 – бяха открити в автомобил SUV в щатския квартал Бхивани, главният обвиняем, 28-годишният Мохит Ядав, се превърна в плакат момче на бдителността на кравите в Индия и обект на засилен обществен контрол.

Хариана се управлява от правителството на Bharatiya Janata Party (BJP) на министър-председателя Нарендра Моди, което е обвинено в покровителство на Ядав, по-известен като Мону Манесар, и предотвратяване на ареста му в многобройни подобни случаи на нападения, свързани с крави и дори убийства.

Много индуси, принадлежащи към привилегированите касти, смятат кравите за свещени. Продажбата и консумацията на говеждо месо са забранени в няколко индийски щата, предимно на север.

Десетки мюсюлмани бяха линчувани по подозрение, че са убивали или транспортирали крави от 2014 г. насам при атаки, за които критиците казват, че са били предизвикани от идването на власт на хиндуисткия националистичен премиер Нарендра Моди.

Как Манесар е свързан с насилието на Нух?

В Нух, единственият район с мюсюлманско мнозинство в Харяна, Манесар оглавява местното звено за защита на кравите на Bajrang Dal, крайнодясното младежко крило на Vishwa Hindu Parishad (Световен индуистки съвет или VHP), който от своя страна е свързан с Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), идеологическият ментор на BJP.

Основана през 1925 г., RSS има за цел да създаде етническа индуска държава от конституционно светска и религиозно разнообразна Индия. Тайната организация има милиони доживотни членове в най-гъсто населената нация в света, а също и в чужбина.

На 31 юли VHP и Bajrang Dal решиха да проведат религиозно шествие през Нух, като много участници носеха мечове, тризъбци, пръчки и огнестрелни оръжия и, както се твърди, издигаха антимюсюлмански лозунги.

Два дни преди шествието във Facebook се разпространи видеоклип, показващ как Манесар увещава индусите да се съберат „в големи количества“ за шествието в Нух, казвайки, че той също ще бъде там.

Според полицията и хиндуистките групи, предимно мюсюлмански жители на Нух, ядосани от февруарските убийства на Насир и Джунейд и други подобни инциденти, включващи Манесар, нападнаха тяхното шествие с камъни и изгориха някои превозни средства по магистралата.

Мюсюлманите на Нух от своя страна обвиняват хиндуистките групи, че са започнали насилието, при което бяха убити най-малко шестима души, включително двама членове на Bajrang Dal и двама полицаи, единият от които мюсюлманин.

Скоро насилието се разпространи в съседния квартал Гуруграм, където беше нападната джамия, а нейният имам пребит и намушкан до смърт.

В отговор на насилието повече от 1000 имота – предимно принадлежащи на мюсюлмани – бяха разрушени с булдозер от правителството на Харяна в Нух, принуждавайки индийски съд да попита дали това е „упражнение на етническо прочистване“.


Миналата седмица няколко селски съвета в региона и водеща фермерска група поискаха незабавния арест на Манесар, за да се възстанови общностната хармония и мир в региона, на по-малко от 100 километра (62 мили) от националната столица Ню Делхи.

Но той остава на свобода, докато гневът от бездействието на полицията продължава да тлее в Нух и Гуруграм.

В какво още е обвинен Манесар?

От дните си в колежа Манесар, който притежава политехническа диплома по инженерство, е член на Bajrang Dal, група с десетилетна история на нападение срещу малцинства, главно мюсюлмани и християни.

Той беше само на 21 години, когато през лятото на 2016 г. ужасяващо видео, отново от Харяна, показващо как той и хората му атакуват мюсюлмани, стана вирусно. Видеото показва двама мъже мюсюлмани, с подути и окървавени лица, принуждавани да ядат кравешки тор след като бяха бити за предполагаемо транспортиране на говеждо месо.

Такива видеоклипове се споделят широко от десни индуистки групи в социалните медии и групите WhatsApp, за да тероризират мюсюлманите и другите малцинства. Скоро Манесар започва да печели известност като твърдолинейни бдители.

Каналът му в YouTube спечели сребърен бутон за възпроизвеждане за над 200 000 абонати, докато страницата му във Facebook се похвали с повече от 83 000 последователи.

Публикациите му включваха предимно видеоклипове на високоскоростни преследвания и катастрофи, мъже, които блестят с огнестрелни оръжия и стрелят по камиони, за които се твърди, че превозват говеждо месо, както и снимки и видеоклипове на ранени мъже, обикновено мюсюлмани, нападнати от екипа му. Някои снимки го показват с влиятелни политици и служители, включително вътрешния министър Амит Шах.


Въпреки че Meta и Google премахнаха съответно страниците му във Facebook и YouTube по-рано тази година, видеоклиповете му все още се споделят широко от множество фен страници, управлявани от десни групи и лица.

Междувременно Манесар започна да се появява в дебати по новинарски канали, подкрепящи BJP, където защитаваше своята жестока кравешка бдителност и атаки срещу мюсюлмани.

През 2021 г. Манесар беше поканен да говори в mahapanchayat или голям съвет на селата, свикан в подкрепа на някои индуски мъже, обвинени в убийството на мюсюлмански треньор по фитнес Асиф Хан, който също беше от Нух.

В mahapanchayat Манесар беше представен като човек, който стреля и по който бива застрелян от „контрабандистите на крави“. В речта си Манесар помоли тълпата да изготви списък на мюсюлмански мъже, за които се твърди, че участват в „любовния джихад“ – крайнодясна теория на конспирацията, според която мюсюлманските мъже се насочват към хиндуистки жени чрез романтика и брак, за да ги обърнат в исляма.

Манесар се закле, че екипът му ще убие тези мюсюлмани.

Какво твърдят мюсюлманите в Харяна?

След убийствата на Хюсеин и Хан през февруари множество жертви излязоха публично със смразяващи свидетелства и видео доказателства за изтезания, публикувани онлайн от групите на бдителността. Нараснаха исканията за арест на Манесар и неговите съдружници.

Имран Хан каза на Ал Джазира, че неговият братовчед Уорис Хан, мотоциклетен механик, също е бил линчуван от бандата на Манесар няколко седмици преди Насир и Джунейд да бъдат убити.

Докато полицията твърдеше, че смъртта на Уорис е инцидент, се появи видео, показващо как той и други двама мъже са натикани насила в кола. Мъжът, който снима видеото, моли мъжете да кажат имената си пред камерата.

Имран твърди, че видеото е било предавано на живо на страницата на Манесар във Facebook и е показвало Уарис ранен и кървящ, часове преди да почине от нараняванията си в правителствена болница в Налхар.

Той каза, че видеото вече е изтрито и може да бъде независимо потвърдено от властите.

През последните години Нух, известен още като Меват, се превърна в лесна мишена за бдителни набези под маската на защитата на кравите, добавяйки гняв и недоверие сред жителите му.

„Имаше гняв в цялото село, когато Мону Манесар не беше арестуван след убийството на Насир и Джунейд. Ако не беше безнаказан от правителството, той нямаше да се движи свободно. Ако не беше пуснал видеото си преди шествието на 31 юли в Нух, нямаше да има безредици“, каза Максуд Хан, 22-годишен шофьор на камион от съседен щат Раджастан, пред Ал Джазира.

Насир Хюсеин и Джунейд Хан са принадлежали към селото на Максуд в Раджастан.

Адвокатът от Нух Тахир Хюсеин Девла твърди, че самият Манесар е контрабандист на крави.

„Той е най-големият контрабандист на крави в Меват. Той изнудва пари от камиони, за да ги пусне да минат през района му“, каза той пред Al Jazeera.

Жителите на Nuh обвиняват Manesar и Bittu Bajrangi, друг бдител на кравите, за неотдавнашното насилие.

Чаудхари Афтаб Ахмад, член на законодателното събрание от Нух, обвини властите, че не са предприели действия въпреки неговото предупреждение за възможно насилие в неговия избирателен район.

„Определено имаше опасения за насилие преди шествието. То се натрупваше чрез видеоклипове на Мону Манесар и Биту Баджранги в социалните медии. Бях отбелязал това на SP [началника на полицията] на Nuh един ден по-рано по телефона, че ситуацията може да излезе извън контрол. Те ме увериха, че са наясно с всички неща“, каза той пред Al Jazeera.

Как реагираха правителствата?

Раман Малик, говорителят на BJP в Харяна, отхвърли искането за арест на Манесар. „Защо Мону Манесар трябва да бъде арестуван?“ каза той пред Ал Джазира.

Когато му беше напомнено за изявлението на главния министър на Харяна Манохар Лал Катар от 2 август, в което той нарече Манесар престъпник и обеща да помогне на полицията в Раджастан да го залови, Малик отговори: „Тогава полицията в Раджастан трябва да го направи. Защо трябва да правим нещо, което не е наша отговорност?“

Малик каза, че Манесар вече сътрудничи на полицейското разследване и затова няма нужда да бъде арестуван. „Ако има заплаха той да избяга или да не сътрудничи на полицията, тогава те ще действат по съответния начин“, каза той.

През юни Манесар каза пред вестник Indian Express, че не се укрива. „Не съм получил известие от никоя полиция, Раджастан или Харяна. Ако ме извикат на разпит, ще съдействам“, каза той.

Междувременно правителствата на Хариана и Раджастан са въвлечени в игра за обвиняване за действия срещу него. На пресконференция на 2 август Катар каза: „Тъй като полицията на Раджастан го издирва, ние нямаме данни за местонахождението му. Полицията на Раджастан е свободна да действа срещу него.“

На следващия ден неговият колега от Раджастан Ашок Гелот публикува в X, платформата, известна преди като Twitter, твърдейки, че когато полицията в Раджастан отиде да арестува Манесар, полицията в Харяна не съдейства и вместо това регистрира доклад срещу някои полицаи от Раджастан.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР