Кой е ликвидираният от САЩ ирански генерал Солеймани и защо

...
Кой е ликвидираният от САЩ ирански генерал Солеймани и защо
Коментари Харесай

Защо смъртта ​на генерал Солеймани предизвика широк отзвук по целия свят?

Кой е ликвидираният от Съединени американски щати ирански военачалник Солеймани и за какво гибелта му провокира толкоз необятен отзив както в Иран и Близкия Изток, по този начин и по целия свят?

Генерал Касем Солеймани е не просто втория най-влиятелен човек в Иран, а фигура, придобила съвсем митичен статут в Близкия изток. Сивият кардинал на иранските упоритости, външен министър в сянка, той е индивидът, който възнамерява и провежда секрети интервенции, осъществявани от мрежата от съдружници на Иран зад граница. Смятан е за проектант на военните дейности на режима на Башар Асад в Сирия, за подбудител на вътрешния спор в Ирак и на дейностите против Ислямска страна.



Повече от 20 години управлява елитната иранска армия " Ал Кудс ", а единственият човек, на който се регистрира, е Аятолах Хаменей. Генерал Солеймани е считан за по-влиятелен от всички останали политически фигури в Иран, предлагано му е да стане президент, само че той е отказал. Ръководената от него " Ал Кудс " образова, финансира и доставя с оръжие групировки като ливанската Хизбула и палестинската " Ислямски джихад ". Мястото му в този момент ще бъде заето от досегашния му заместител военачалник Есмаил Гани. Смята се, обаче, че за Аятолах Хаменей, ген. Солеймани е бил прекомерно значима фигура, с цел да бъде сменен с лека ръка.



В Иран е разгласен тридневен печал. За Техеран той е воин, до момента в който към момента бяха налични профилите му в интернет, имаше и милиони почитатели. За него са правени документални филми и даже са му посвещавани песни. Сравняван е с Джеймс Бонд, определян е като " най-хубавия слушател на света ", който предпочитал да не приказва доста, а повече да работи. Няколко пъти оцелява след опити да бъде премахнат. Сега Вашингтон е получил сигнал, че генералът е в Багдад, с цел да координира офанзива против американското посолство. Това е и повода да бъде премахнат. Иран дава обещание да отмъсти за своя военачалник, само че не е в стила на Техеран да подхваща директни военни дейности против друга страна, още повече против Съединените щати.



Потърсихме за коментар журналиста и специалист по въпросите за Близкия Изток Мохамед Халаф
Мохамед Халаф, публицист: Иран няма да тръгне да предизвиква убийството на един американец повече или да удря американските ползи. Аз изключвам апокалиптични сюжети в района. Не мисля, че иранците ще го създадат. Никой няма интерес от това - нито иранците имат - през днешния ден президентът Тръмп сподели " не желаеме да ескалираме ". Това е ясно обръщение. Ако желаете - отговорът ще бъде доста унищожителен.
Само преди година военачалник Солеймани насочва обръщение към Доналд Тръмп, в което му сподели " Вие започнахте войната, само че ние ще я приключим ". А какви ще бъдат действителните последици от американските удари в Багдад, ще разберем в идващите дни и седмици. Засега единственият забележим резултат след интервенцията, беше забележителен скок на цената на петрола, поради упованията за дестабилизация на обстановката в Близкия изток.

 Още по тематиката Съединени американски щати унищожиха върховен ирански боен
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР