Кой е казал, че вкусна бугаца може да се прави

...
Кой е казал, че вкусна бугаца може да се прави
Коментари Харесай

Бугаца

Кой е споделил, че вкусна бугаца може да се прави единствено в Гърция, незабавно публикуваме опровергаване

Необходими Продукти

● кори за саралия - 6 бр. тънки
● захар - 5 с.л., кристал
● масло - 115 г разтопено
● рикота - 150 г фина
● фета - 140 г
● яйца - 1 бр. L
● брашно семола - 3 с.л.
● прясно мляко - 125 мл
● канела - за поръска
● пудра захар - смесена с настъргана лимонова кора

Начин на подготвяне

Фурна - 180 градуса;

Тава за печене покрита с хартия за печене - 30/40 см.

Маслото се разтопява. Оставя се настрани.

Рикотата дружно със сиренето, яйцето, прясното мляко и брашното Семола се разбъркват с вилица до гладка примес. Оставя се настрани.

От корите се изброяват 6 бр. и се изваждат от всичките. Другите се прибират за друга рецепта.

Върху хартията в тавата се слага първата кора, намаслява се с масло, покапва се със супена лъжица и се посипва с 1 с.л. захар. Покрива се с втора кора, която също се намаслява и посипва със захар, следва третата кора - масло, захар, четвърта кора - масло, захар до петата кора, която също се намаслява с разтопеното масло и се посипва със захар.

Шестата, последна кора се покрива единствено в едната ѝ половина с масло, другата половина кора се покрива от горната страна ѝ, образува се правоъгълник, на който също единствено в едната му страна, горната, се покапва масло и се сгъва.

Полученият правоъгълник се слага в центъра върху всички кори в тавата. Отгоре се изсипва цялата примес с рикотата, която е оставена настрани.

Прихлупва се към средата едната половина на корите, посипват се с масло, следва другата половина, също се посипва с масло и се покрива към средата от горната страна и изпод. Получава се междинен по мярка пакет. Не е належащо корите да са една върху друга при прихлупванато им. Отгоре се излива цялото останало масло.

Пече се на 180 градуса за към 25-30 мин или до получавене на прекрасен златист тен.

Изважда се от фурната и се оставя по този начин в тавата да се охлади. След това време се посипва с пудра захар, смесена с настъргана лимонова кора, може и портокалова, ароматите на лимона и портокала са по избор, само че наложително се посипва с канела.

Инфо: Dimitra`s Dishes

Бугаца е наименованието на тип гръцка закуска, на български е баница, със сладка или солена плънка. Най-често срещнатата плънка е сладката, тип крем, а солената е от сирена, по-рядко е от кайма или спанак.

Този сладкиш, тип баница, може да се подготви и от хилядолистно тесто, което е по-бърз метод и е облекчение.

Бугаца е емблематичен сладкиш със съответната плънка за цяла Гърция, само че най-много за покрайнините на Солун и Серес или Северна Гърция.

Добрите сладкарници оферират този сладко-солен сладкиш със особено сирене от о-в Крит или от Кипър, наречено Мизитра (Mizithra). Това е тип прясно овче сирене или козе и производството му наподобява на италианското сирене Рикота, само че е по-нежно, влажно, меко и кремообразно.

Също по този начин е известно и под името Анари (Anari chees). Отличава се с извънредно мек усет и е изцяло безсолно с съвсем сладостен усет. Това сирене може да се предложи и като десерт с мед, или маслини и домат. Подходящо е за поръсване върху горещи тестени произведения.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР