Ковид и стагнацията на автомобилния пазар родиха обединение, което -

...
Ковид и стагнацията на автомобилния пазар родиха обединение, което -
Коментари Харесай

Нова мегакорпорация сломи Volkswagen в Европа

Ковид и стагнацията на автомобилния пазар родиха обединяване, което - единствено часове откакто беше обявено, съумя да се трансформира в безспорен водач в сегмента. Италианско-американският авто производител Fiat Chrysler Automobiles с френската компания Groupe PSA избраха Амстердам, с цел да се слеят в общата мегакорпорация Stellantis.

Още при започване на 2019 година Fiat Chrysler Automobiles подхваща опит за обединение с френската група Renault и подписва с компанията авансово съглашение. Френското държавно управление обаче не го поддържа и управляващите в Париж блокират този ход, а в следствие предлагането е оттеглено.

Въпреки това италианско-американския авто тръст не се отхвърля от концепцията си да придобие под шапката си още няколко компании и се обръща с предложение към Groupe PSA. Потенциалното сливането ще сътвори четвъртия по величина производител на коли в света по размер на производството. Освен това е изчислено, че сходен ход ще докара до годишна спестовност на разноски в размер на към 3,7 милиарда евро, разпределени сред всички производители от евентуалната нова група.

Близо години европейските регулатори преглеждат договорката и на 21 декември 2020 година Европейската комисия афишира, че дава зелена светлина за сливането, и излиза със мнението, че договорката няма да наруши положението на конкуренция на пазара. Самото обединение е доказано на 4 януари 2021 година след гласоподаване от акционерите на двете компании, а договорката е завършена 10 дни по-късно.

Така новата корпорация приема името Stellantis и избира за свое седалище столицата на Нидерландия. Цели 14 марки към този момент са част от новите колоси в бранша, измежду тях са Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel и Peugeot. През 2020 година участниците в новото обединяване са произвели общо 6,8 млн. автомобила.

Успехите на компанията не закъсняват - дребният SUV Peugeot 2008 на Stellantis стана най-продаваната кола в последните няколко месеца в Европа за сметка на дългогодишния водач в подреждането Volkswagen Golf. Той даже изпадна от топ 10 през октомври, откакто за септември моделът се смъкна до четвърто място, изпреварен от Model 3 на Tesla, Renault Clio и Dacia Sandero.

Peugeot 2008, който направи своя пазарен дебют през 2019 година, се предлага както с мотор с вътрешно горене, по този начин и като напълно електрическа версия. През октомври от този модел са продадени 18 109 броя. Нещо повече - в топ 10 за октомври има цели 5 автомобила на новата мегакорпорация - с изключение на Peugeot 2008, по този начин и компактния 208, два модела на Fiat 500 и Panda, както и Ople Corsa.

Въпреки впечатляващия триумф за октомври Stellantis би трябвало да усилят своите старания, с цел да настигнат Volkswagen във връзка с годишните продажби. От началото на годината Golf остава пазарен водач в Европа с 186 444 продажби, което е с 22 000 броя повече по отношение на втория в класацията Toyota Yaris. Peugeot 2008 е пети, а Fiat 500 - едвам десети. Анализаторите обаче са безапелационни, че Stellantis са трансформирали радикално пазара на коли през 2021 година и надмощието на мегакорпорацията занапред ще се усеща в идващите години.

Пред новото обединяване обаче остава една огромна задача - да вкара електрификацията в марките на компанията. От началото на годината досега всички директни съперници изпреварват групата на Stellantis, която е произвела едвам 255 291 електрически или хибридни автомобила през тази година, което й отрежда пето място със скромния пазарен дял от 6,0%. Точно по тази причина до 2025 година групата възнамерява да влага повече от 30 милиарда евро в " зелени технологии ", а до 2030 година задачата пред компанията е 70% от продажбите в Европа и 40% в Съединени американски щати да са от напълно електрически коли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР