Коварният миграционен маршрут на Darien Gap отбелязва рекорден брой преминавания

...
Броят на мигрантите и търсещите убежище, които са прекосили негостоприемен
Коментари Харесай

Броят на мигрантите и търсещите убежище, които са прекосили негостоприемен участък от джунгла в Централна Америка, известен като Darien Gap досега тази година, надмина общия рекорд, поставен през 2022 г. , според правителството на Панама.

Говорейки пред репортери в понеделник, заместник-директорът на миграцията Мария Изабел Саравия каза, че повече от 248 901 души са прекосили опасния 265 км (165 мили) участък от земя между Колумбия и Панама от януари.

Саравия добави, че приблизително 20 процента са деца, почти половината от тях на възраст пет или по-малко.

„За съжаление, днес рекордът за общия брой беше счупен, което беше безпрецедентно през 2022 г.“, каза тя пред испаноезичната новинарска агенция EFE. „Изправени сме пред хуманитарна криза с големи размери.“

Нарастващият брой пътувания през пропастта Дариен, за която някога се смяташе, че е толкова опасна, че не може да се премине, започна да символизира рисковете, които мигрантите и търсещите убежище са готови да поемат за по-добър живот другаде.


През април Организацията на обединените нации предупреди, че броят на мигрантите и търсещите убежище, пътуващи в региона, е на път да достигне 400 000 тази година, безпрецедентна сума.

От тези, които са преминали досега, повече от 100 000 са дошли от южноамериканската държава Венецуела, която е преживяла масово изселване, докато се бори с икономически сътресения и хуманитарна криза.

Около 33 000 хаитяни също направиха пътуването от януари, както и 25 000 души от Еквадор и 8 500 от Китай.

В Darien Gap те се сблъскват със стръмни планини и заплетени тропически гори, както и с престъпни групи, които подлагат мигранти и търсещи убежище на насилие, изнудване и сексуално насилие.

Размишлявайки върху рекордния общ брой мигранти и търсещи убежище за 2022 г., представителите на Международната организация по миграция (МОМ) към ООН отбелязаха, че много от загиналите в пропастта Дариен никога не са документирани или открити. Други страдат от дълготрайна травма.

„Историите, които чухме от тези, които са прекосили Дариен Гап, свидетелстват за ужасите на това пътуване“, каза Джузепе Лопрете, началник на мисията на МОМ в Панама, в изявление през януари.

„Много са загубили живота си или са изчезнали, докато други излизат от това със сериозни здравословни проблеми, както физически, така и психически, на които ние и нашите партньори отговаряме.“

Статистическите данни за преминаванията през 2022 г. показват, че броят на мигрантите и търсещите убежище, пътуващи през пропастта Дариен, почти се е удвоил спрямо 2021 г.

От този общ брой 32 488 деца са преминали пеша между януари и октомври миналата година, според организацията на ООН за правата на децата УНИЦЕФ. Това също беше рекорд.

Млади мигранти и търсещи убежище са използвали приложения за социални медии като TikTok, за да документират своя опит и да споделят съвети за преминаване през опасния терен.


Много от тези, които рискуват пътуването, се насочват на север към дестинации като Съединените щати. Но през април САЩ предприеха стъпки за спиране на потока от мигранти и търсещи убежище към южната си граница.

Той обяви споразумение с панамските и колумбийските власти за спиране на „незаконното движение на хора“ през пропастта Дариен. Това споразумение включваше 60-дневна кампания за засилване на усилията за прилагане на имиграцията в региона, справяне с лошите икономически условия и създаване на нови пътища за легална миграция.

Но планът беше посрещнат със скептицизъм от имиграционните и правозащитните организации.

„Езикът в това изявление умишлено е неясен. Как точно възнамеряват да сложат край на миграцията през Darien Gap + „намаляване на бедността, създаване на работни места“ за 60 дни?“ групата Al Otro Lado попита тогава.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР