КОЦ-Бургас предлага всички възможности и за профилактика, не само за

...
КОЦ-Бургас предлага всички възможности и за профилактика, не само за
Коментари Харесай

Единственият в страната ЯМР, с който ще се планира лъчелечение на онкоболни, ще бъде в КОЦ-Бургас

КОЦ-Бургас предлага всички благоприятни условия и за профилактика, освен за диагностика и лекуване на към този момент открити болести

В КОЦ-Бургас следва по Плана за възобновяване и резистентност да бъдат направени всички действия за доставката на ЯМР, който ще е единственият в страната, с който ще може да се възнамерява лъчелечение на онкологичните пациенти. Пациентите на КОЦ-Бургас могат да бъдат напълно спокойни, че тук ще се организира качествено, вярно диагностично и лечебно държание по отношение на тях, съобщи доктор Петко Дочев Петков, шеф Отделение по лъчелечение в КОЦ-Бургас.

„ Новият ЯМР ще докара до доста по-голямо качество на планирането, защото има локализации, каквито са глава, джука празнина, шия, в корема, на черен дроб, на слезка, на бъбреци, на панкреас, гинекологичните тумори в дребния таз, в пикочния мехур и изключително простатният карцином, който е камшик измежду мъжете. По Плана за възобновяване и резистентност ще получим и Система за верификация държанието на пациентите в действително време. Всяко придвижване на пациента по време на лъчелечение ще се следи с тези системи – по три камери на линеен ускорител и една на планиращия скенер. С тази система се изключва опцията за минимална неточност от порядъка на 1-2 мм.  Тя ще докара до още по-голямо качество на самото лечебно държание “, изясни експертът.



" ЯМР и Системата за верификация ще доведат до повишение на качеството. Тук приказваме за акуратност от порядъка на милиметри. Радиохирургията, да вземем за пример, е тип лъчелечение, което е с голяма доза еднократно. Пациентът би трябвало да е позициониран доста вярно, планирането би трябвало да е доста точно от страна на лекаря и физика, с цел да може дозата да попадне тъкмо в туморната групировка, а да не е в здравите тъкани и органи, тъй като за тях ще е съдбовно, а задачата е само туморният размер “, сподели още доктор Петко Дочев.

КОЦ-Бургас разполага с всички звена за диагностиката, ранното разкриване, комплексното лекуване и диспансерното наблюдаване на пациенти с онкологични злокачествени и доброкачествени болести.

В Отделението по лъчелечение се работи с два модерни линейни ускорителя, като на единия от тях може да се ползва едно от най-иновативните лекувания в онкологията и това е радиохирургията.

„ Ние сме единствените сертифицирани в страната и подготвени отвън България за осъществяване на радиохирургично лекуване. Отделението по лъчелечение разполага още и с брахитерапевтична система, която също е за лъчелечение посредством доста висока доза при избрани тумори, като в същото време се щадят близките здрави тъкани и органи.

Само през предходната година имаме над 50 гинекологични пациентки, които са минали брахитерапевтично лекуване и над 70-80 кожни карциноми “, изясни доктор Дочев.

Отделението по образна диагностика разполага със скенер, който скоро също ще се смени с по-нов, ехограф и рентген.

Д-р Петко Дочев е безапелационен, че можем да приказваме за цялостно изцеление, само че всичко зависи от това в какъв етап ще бъде диагностициран пациентът и оттова нататък ще организира своята терапия.

В първи и втори етап статистиката при онкологичните пациенти варира сред 80 и 90%. В трети и четвърти етап процентът понижава.

Специалистът добави обаче, че профилактиката е обвързване на всеки пациент – на дамите да ревизират гърдите си, а на мъжете – един път на 6 месеца да изследват простатно-серумния антиген – маркера, който демонстрира дали има патогенен развой. Честотата на рака на простата е съпоставима с тази на карцинома на белия дроб, уточни доктор Дочев.

Жените преди и след менопаузата би трябвало да стартират да се наблюдават постоянно, а мъжете – след 50 години.

Д-р Дочев изясни, че в Бургас броят на пациентите с рак на простатата е по-голям от карцином на белия дроб, а най-хубавата диагностика на стадия на простатен карцином става посредством ЯМР.

„ В КОЦ-Бургас имаме всички благоприятни условия и за профилактика, освен за диагностика и лекуване на към този момент открити болести. Това обаче зависи и от съзнанието на пациентите “, приключи доктор Петко Дочев, шеф от Отделението по лъчелечение в КОЦ-Бургас.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР