Котките са течни. Това доказа Марк-Антоан Фардин, за което получава

...
Котките са течни. Това доказа Марк-Антоан Фардин, за което получава
Коментари Харесай

Какво означават позите за сън на котките? СНИМКИ

Котките са течни. Това потвърди Марк-Антоан Фардин, за което получава Антинобелова премия за физика през 2017 година И е правилно: котките могат да се качат във всеки, даже и най-неудобния резервоар и да заспят сладко там, трогвайки близките с позата си.

Какво може да каже позата, в която почива котката ви? А най-после ще откриете бонус, от който ще разберете на какви други точки да обърнете внимание, когато вашият домакински любим подремва.

Лежи встрани



Психологът по животни и фелинолог Татяна Куликова изяснява, че котката се усеща добре и спокойна във всяка спокойна поза за сън. Отпуснатите пози са позиции, от които е по-трудно да се групират за бягство и които обезпечават достъп до най-беззащитните елементи на тялото на котката (корем, шия и др.). Например, от позиция, легнали на една страна с протегнати лапи, е мъчно мигновено да избягате от див звяр.

Спи по тил с вдигнати лапи



Ако котката спи по тил, тогава най-вероятно е доста спокойна и се усеща безвредно на тази територия, защото тази позиция разкрива най-уязвимото място – стомаха. В допълнение, тази поза не разрешава бързото скриване от заплаха, което значи, че животното не чака офанзива и се доверява на тези, които са на територията с него.

Свита на кълбо



Тази позиция също се смята за спокойна – по този начин котките спят, когато времето не е горещо или даже е хладно. В студено време котките крият носа си, с цел да запазят повече топлота. Ако котка, до момента в който спи в тази поза, завърти главата си по този начин, че шията й да е оголена, това е спомагателен знак за успокоение и доверие във връзка с околната среда.

Прегръща лапите си



Понякога котките спят свити и прегръщат лапи. Тази поза е отпусната. Но най-вероятно това значи, че на животното му е хладно и се пробва да се затопли.

Покрива главата с лапи



Ако котката покрие очите си с лапите си, това може да е метод да се защищити от ярка светлина. Но в случай че се опита да покрие цялата си глава или да я скрие, да вземем за пример, под одеяло, това е знак, че домашният любим желае да бъде оставен самичък. В такава обстановка е по-добре да не галите котката и да я оставите да спи.

Легнала е в поза на самун



Позата, наподобяваща самун,в която котка спи полуседнала, изпъвайки четирите си лапи, към този момент не може да се назова отпусната, тъй като от такава позиция е елементарно да скочи и да избяга от врага, споделя Татяна Куликова. Може би животното не се усеща удобно. Но в случай че котката е пъхнала лапите си под себе си, това значи, че не усеща заплаха, тъй като, с цел да избяга, би трябвало да издърпа лапите отдолу под тялото си.

Лежи в поза на самун с наведена глава



Изглежда като позиция „ самун “, само че главата на котката е леко спусната, гърбът е под напрежение, вследствие на което се образува тип гърбица. Подобна позиция може да значи, че котката изпитва физическа болежка, споделя Татяна Куликова.

Облегнала глава на стената



Доста постоянно в интернет можете да видите фотоси на котки, които лежат с чело, опряно на стената. За невежите хора това наподобява занимателно: интровертната котка е изтощена от хора или нещо сходно. Всъщност тази поза е причина за безпокойствие. Има възможност животното да е подложено на мощен стрес или да е съществено болно.

Заема странни и доста неуместни позиции



Ако котката заеме някаква невъобразима поза, като да вземем за пример „ легнала върху
горното равнище на игралния комплекс и виси надолу с главата”, това може да демонстрира, че тя
спи толкоз добре и крепко, че даже неуместната поза не й основава проблеми. Животното се усеща комфортно, което е ужасно, защото дълбокият и спокоен сън е доста значим за котките и е една от главните им потребности.

Бонус: други значими сигнали, които котката ви дава, до момента в който си почива



Котката почива единствено в скривалище (в затворена къща, под одеяло и др.). Това може да значи, че животното не се усеща безвредно на вашата територия. Ако такова държание се прояви ненадейно, тогава това може да демонстрира неразположение. В същото време, в случай че котката е късокосместа или изцяло обезкосмена, това може да е обикновено, защото на такива домашни любимци непрекъснато им е студено.

Понякога спящата котка може да се движи и даже да почуква с опашката си. Според учени от Пенсилвания това значи, че животното като цяло е отпуснато, само че следи какво се случва в близост, реагирайки на тон и даже придвижване.

Понякога котките спят с отворени очи. Обикновено единствено едното око е полузатворено, до момента в който другото е изцяло затворено. Това е по този начин нареченият еднополусферен бавновълнов сън: разрешава на едното полукълбо на мозъка на котката да потъне в сън, до момента в който другото остава будно. Изглежда малко необичайно, само че в случай че вашият домакински любим няма зараза на очите, която не разрешава на клепача да се затвори изцяло, няма защо да се притеснявате.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР