Котките са педантични по отношение на хигиената си, като прекарват

...
Котките са педантични по отношение на хигиената си, като прекарват
Коментари Харесай

Как да изкъпем котката си

Котките са педантични във връзка с хигиената си, като прекарват 30-50% от времето си (в което не спят), с цел да се пощчт и чистят. И макар че са способни сами да се грижат за чистотата от главата до опашката, има няколко обстановки, в които къпането на котката е належащо – макар че нормално това не е занимателно прекарване нито за котето, нито за притежателя.

„ Виждала съм единствено няколко котки, които обичат да се къпят, и това евентуално е, тъй като те са били осведомени с водата в позитивен подтекст още като котенца “, споделя Тори Шлосер, сертифициран дресьор на котки в Саскачеван, Канада. „ Повечето котки обаче не я обичат. “

Може да се наложи да изкъпете котката си, в случай че ветеринарният доктор ви е предложил поради кожно заболяване като гъбички, или за бълхи, или в случай че козината ѝ е покрита с някакво вещество, което е невероятно или рисково за нея да оближе. Безкосместите породи котки в действителност изискват постоянни бани, с цел да се предпазят от мръсотията и замърсяванията по кожата си.

Понякога единствено една част от тялото на котето се нуждае от в допълнение разчистване. За тези случаи има други възможности за къпане – Шлосер предлага да употребявате безвредни за котките кърпички или сухи шампоани, с цел да почистите съответните зони.

Той предлага още да заведете котката си на ветеринар, в случай че забележите неочаквани промени в козината, защото това може да е обвързвано с алергия или различен здравословен проблем. „ Ако дупето на котката ви постоянно е мръсно, това може да се дължи на наднорменото ѝ тегло или на това, че има артрит и към този момент не може да доближи до тази област “, споделя тя. Промените в цялостната текстура и искра на козината на котката ви могат да бъдат свързани със здравословни положения като хипертиреоидизъм, храносмилателни проблеми, паразити и алергични кожни болести.

Напълнете вана, мивка или някакъв задоволително огромен съд с топла, само че не гореща вода. Спуснете котката във водата с тил към вас. Бъдете нежни и избягвайте да я хващате за врата. „ Никога не прегръщайте стара котка за мъртвата кожа на тила. Ако тя се бори толкоз, може би би трябвало да разгледате други благоприятни условия “, споделя Шлосер. Полейте козината на котката с малко вода; това е по-лесно, в случай че някой различен държи котката вместо вас. Нанесете и разпенете шампоана, като внимавате да избегнете муцунката ѝ, изключително очите и ушите (по-късно можете да избършете горната част на ушите и лицето с топла кърпа). Изплакнете щедро котката – в случай че сапун остане по козината ѝ, може да провокира неспокойствие. Увийте я в забрадка и я подсушете, доколкото можете. Имайте поради, че незабавно след банята тя евентуално ще стартира да се самообгрижва. Похвалете котето и го наградете с лакомство – това евентуално е било стресиращо прекарване за него!

Ако котката нападателно не желае да влиза във водата, „ можете да напълните съд с топла вода, да потопите забрадка и да избършете котката, без да я поставяте непосредствено във водата “, споделя Шлосер.

Не се опасявайте да потърсите външна помощ, в случай че опитът за баня се трансформира в стресираща или рискова обстановка. В последна сметка можете да се обърнете към професионален дресьор на домашни любимци.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР