Котките са мистериозни, тихи и любопитни същества. Ето защо вероятно

...
Котките са мистериозни, тихи и любопитни същества. Ето защо вероятно
Коментари Харесай

ЦРУ се е опитвало да използва котки киборзи, за да шпионира руснаците

Котките са мистериозни, тихи и любопитни същества. Ето за какво евентуално не е изненадващо, че в миналото на тях е било гледано като на идеалните шпиони.

През 60-те години на предишния век Централно разузнавателно управление на САЩ е похарчило милиони долари и е прекарало години наред в основаването на котки киборзи, които да шпионират руснаците и скрито да извличат информация. За страдание на американците, тяхната мечата за сходна котка е умряла – и безусловно, и преносно - в мига, в който едно от тези животинки е било прегазено от преминаващо такси. Или най-малко по този начин се твърди.

Историята за котката разузнавач научаваме от няколко разкрити документа от интервала. Проектът, носещ кодовото наименование „ Операция акустично коте “ (Operation Acoustic Kitty), е включвал котка, снабдена с микрофон в своя ушен канал, както и дребен радио предавател в основата на черепа си. Идеята е била това животинче да бъде подготвено по подобен метод, че да се промъква в посолствата на Съветския съюз, или даже в Кремлин, да записва диалозите и да ги изпраща назад до Централно разузнавателно управление на САЩ.

Според разкритите документи сътрудниците даже са опитали със слухови команди, чрез които да командват котката разузнавач. На процедура са желали да управляват придвижванията ѝ отдалечено. Всеки притежател на сходно животинче обаче ще ви каже, че образованието на котка изобщо не е лесна задача.

„ Бяха изхарчени доста пари. Те разрязха котката, сложиха акумулатори в нея и навързаха всичко. Опашката трябваше да бъде употребена като антена. Създадоха нещо чудовищно. Извършваха голям брой проби върху нея “, споделя Виктор Марчети, специфичен помощник на заместител шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ през 60-те години на предишния век в книгата The Wizards of Langley от 2001-ва.

Според него една от първите котки шпиони умира прибързано в един от първите опити в действителни условия. Малко откакто сътрудниците от Централно разузнавателно управление на САЩ я водят в парка и ѝ споделят да шпионира хората на отсрещната скамейка, едно преминаващо такси я блъска и убива.

По-късно Марчети се трансформира в изявен критик на американското разследващо общество. Той е прочут с някои в действителност спорни и съмнителни хрумвания (част от които се смятат за чисти теории на конспирацията), което значи, че неговите изказвания, свързани със странните инициативи на Централно разузнавателно управление на САЩ, би трябвало да се взимат с щипка сол.

И в действителност, документите на Централно разузнавателно управление на САЩ описват малко по-различна история. Според един мощно редактиран документ, озаглавен Views on Trained Cats, планът е бил малко или доста сполучлив, само че организацията не съумява да откри негово приложение. „ Останахме задоволени, в действителност е възможно… Това единствено по себе си е удивително достижение. “

И все пак… „ нашият заключителен разбор на подготвените котки… за задачата на… ни убеди, че програмата не би била практична за нашите мощно профилирани потребности “.

Похарчени са милиони долари, само че фантазията за котки киборзи по този начин и не се реализира. Може би е за положително – въпреки всичко последното нещо, което желаете, е котки да се месят в геополитически конфликти.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР