Котките, подобно на кучетата, обичат да опитват човешка храна. На

...
Котките, подобно на кучетата, обичат да опитват човешка храна. На
Коментари Харесай

Човешки храни за котки

Котките, сходно на кучетата, обичат да пробват човешка храна. На умолителния взор на дребното пухче мъчно се устоява, само че не всичко, което стопанинът хапва е уместно и за неговия мъркащ домакински питомец. Все отново има човешка храна, която може да се дава и на писанката, без тя да замества котешката храна, която е за главно хранене.

Просто може да се разнообрази менюто на домашния любим и да се задоволи неговото предпочитание да показа трапезата на хората, с които споделя и дома си. Ето кои човешки храни са подобаващи и за котето:

Термично обработено пилешко и пуешко месо

Представителите на семейство Котки в дома ни са наложително месоядни, по тази причина храните, източник на протеини, са най-важни. Те би трябвало наложително да се сготвят без подправки, както и да се отстрани кожата, защото е доста мазна.

Сьомга

Сьомгата е превъзходен източник на протеини и омега 3-мастни киселини. Тя е прелестно лакомство за мъркащия домакински питомец.

Яйца

Още един добър източник на протеини са яйцата. Дори ги поставят в някои котешки храни, изцяло безвредни са и умерено може да се дават на пухчовците, твърдо сварени.

Спанак

На котаците може да се дават и някои зеленчуци. Спанакът е един от тях. Тъй като съдържа огромно количество калций, е добра концепция да се включва в менюто за издръжливост на котешките кости.

Пъпеш

Може да наподобява малко необичайно, само че котките са склонни да хапват и няколко плода. Пъпешът е един от вероятните, а като се изключи че се нрави на писаните, оказва помощ за поддържане на здрава кожа при котките.

Банан

Макар и да са много сладки, бананите са още един безвреден плод за косматите домашни любимци. Съдържат калий и разтворими фибри, което ги прави добър избор.

Ябълки

 храни от трапезата за котките

С високо наличие на фибри и витамин С, ябълките са друга храна, която котките могат да ядат, само че откакто се обели кората им.

Боровинки

Този потребен за хората плод е добър източник на витамини А и С. Става и за котки, дори се среща и в някои техни храни. Мъркащите ни другари вкъщи могат да похапват и замразените плодчета, изключително през лятото, когато се явяват и разхлаждащо средство.

Овесени ядки

Доста хора закусват овесени ядки и умерено може да ги споделят с пухчовците, стига да се харесват и на тях. Те са отличен източник на сила и витамини за домакински любим.

Тиква

Освен, че на котките им подхожда усета на тиквата, тя съдържа фибри, които оказват помощ за лекуване, в случай че има някакъв проблем с изпражненията на котето.

Сирене

Ако котката прояви интерес към тази храна, не пречи да пробва по малко. Българското сирене и кашкавал постоянно имат подобаващ усет за домашните любимци и в случай че се дават в дребни дози, няма да доведат до някакъв храносмилателен проблем. Трябва да се знае обаче, че котките не преработват лактоза и по тази причина не трябва да се прекалява, без значение дали се харесва на домашния любим, или не.

Хляб

Хлябът е също в листата с човешки храни, с които може да храни котката. Някои мяукащи питомци харесват да хапват самун, стига да се начупи на подобаващи късчета.

Грах

Както боровинките, грахът може да се дава замразен или приготвен, само че без подправки. Той е потребен за котката, защото съдържа фибри и витамин A и C.

Прекалените импровизации с котешкото меню обаче не се предлагат, защото тези животни не са отворени към разнородни нови храни. Може да се разреши на котката да опита неща от човешката храна, които харесва, само че доста добре подбрана като доза и многообразие.

Вижте и:

- Храносмилателно здраве на котката;

- Защо котката спря да яде;

- Рецепти за домакински пауч за котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР