Котките обикновено лесно привикват да използват котешката тоалетна, макар че

...
Котките обикновено лесно привикват да използват котешката тоалетна, макар че
Коментари Харесай

Защо котката пикае извън котешката тоалетна?

Котките нормално елементарно привикват да употребяват котешката тоалетна, въпреки че съгласно ASPCA (Американско Общество за Превенция на Жестокост към Животните) най-малко 10% от котките развиват проблеми с ходенето по потребност в нея.

За да се справите с този проблем вие първо би трябвало да откриете от къде идва той и да го разрешите. Запомнете, че даже и да наказвате котката си, това няма да докара до смяна в държанието, само че може да скапе връзката посред ви. Единственият метод да измененията този табиет е да премахнете повода, заради която котката не употребява котешката тоалетна. Ето кои са някои от евентуалните причина за това котешко държание:

Може би казусът е в метода, по който поддържате котешката тоалетна?

Ако котката не е удовлетворена от тоалетната си и не се усеща комфортно да я употребява, е доста евентуално да стартира да я отбягва. Затова е значимо да поддържате непорочност на тоалетната когато и да е, като чистите и своята човешка тоалетна. Ето няколко съвета по какъв начин да вършиме това:

- Поставете котешката тоалетна на насаме място с елементарен достъп, с цел да се усеща котката ви удобно.

- Почиствайте котешката тоалетна постоянно - без значение дали това е един път дневно, няколко пъти дневно или през ден. Почистването зависи от това какъв брой постоянно котката ви употребява тоалетната и какъв брой мръсна става тя след потребление, както и какъв брой котки употребяват една и съща тоалетна. Не забравяйте, че котките имат доста по-изострено подушване от хората, тъй че даже в случай че ви се коства, че тоалетната й е чиста, котката може да е на друго мнение.

- Освен да почиствате самата тоалетна, би трябвало задоволително постоянно да подменяте и пясъка вътре. Също е хубаво да миете с вода и сапун самата кутия преди да подмените пясъка.

 Котешка тоалетна

- Ако имате повече от една котка, би трябвало да имате повече от една котешка тоалетна. Експерти предлагат по една котешка тоалетна на котка плюс една спомагателна за всеки случай, само че несъмнено това зависи от пространството, с което разполагате вкъщи.

- Уверете се, че самата котешка тоалетна е задоволително огромна за котката ви и че има задоволително пясък в нея. Това зависи значително и от котката, тъй че в случай че сте ревизирали всичко друго и остава единствено това - пробвайте първо с по-малко пясък, а по-късно с повече и вижте по какъв начин реагира котката ви.

Може би казусът е във типа пясък, който употребявате?

Видът пясък, който употребявате за котешката тоалетна, може да повлияе на самия домакински любим. Някои котки избират чист пясък или трошляк, до момента в който други избират силиконови кристалчета. Пробвайте да промените типът пясък и вижте дали това ще докара до стремежи резултат.

Може би казусът е медицински?

Има много медицински положения, които могат да доведат до това котката ви да пикае отвън котешката тоалетна. Подобно на хората, една стара котка може да има проблеми да доближи по-високи места задоволително бързо - в случай че да вземем за пример сте сложили тоалетната на високо.

За да ревизирате дали в действителност котката ви има медицински проблем е най-добре да я заведете на ветеринарен доктор. Тя може да страда от зараза на пикочните пътища, котешки цистит и камъни в бъбреците или да има задръстване. Ако забележите да демонстрира напрежение при изхождане/движение, рев от болежка или други признаци, е доста евентуално тя да страда от здравословен проблем - следователно би трябвало бързо да потърсите здравна помощ, защото запушването на пикочните пътища може да бъде съдбовно.

Когато не сте сигурни, попитайте ветиринаря

 Котка

Гореизброените проблеми не са единствените аргументи, които могат да накарат котката ви да пишка отвън котешката тоалетна. Съществуват и други фактори като стрес при котките, отрицателна асоциация с котешката тоалетна и така нататък Когато не сте сигурни какво да вършиме, най-добре се посъветвайте с ветеринарния доктор на домашния ви любим - той познава вашата котка и може да ви даде най-адекватния съвет за обстановката. Не подценявате казуса, тъй като може да се дължи и на котешко заболяване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР