Котките, както и хората могат да страдат от различни заболявания,

...
Котките, както и хората могат да страдат от различни заболявания,
Коментари Харесай

Вижте кои болести се предават от котка на човек

Котките, както и хората могат да страдат от разнообразни болести, само че не всички те са рискови за индивида. Повечето заболявания на котките са безвредни за стопаните им.

Но има и болести, които се предават от котката на стопанина й по време на глезене и целувки по нослето.

Кои са заразните за хора котешки заболявания?

Сред най-често популяризираните болести от котки са глистите. Котките могат да се заразят от сурово месо или риба, изключително в случай че рибата е речна. Мухите, които котките обичат да хващат, също могат да пренесат яйца на глисти до котката. Много постоянно домашни котки, които ядат единствено суха храна, се заразяват с глисти от обувките и облеклата на стопаните си, защото по улицата яйцата на глистите могат да са на всички места.

 Котка на ветеринар

Можете елементарно да разберете, че котката има глисти, защото освен това състояние тя сяда на задните си лапи и търка дупето си в пода. Котката може да ви болести, в случай че я гушкате и целувате, защото мъркащите любимци облизват всяка част от тялото си. Така яйцата на глистите се разпръскват по цялата четина.

Котките могат да пренесат и кожен лишей, който елементарно се разпознава при тях, защото козината им пада на кръгли петна. При хората резултатът е същият, наранена е косата. Много постоянно дребните деца се заразяват, като играят в пясъка в градинките, където може да е предходна инфектирана котка.

Една от най-опасните заболявания, които придвижва котката, е токсоплазмозата. Симптомите на токсоплазмоза наподобяват на признаците на простуда. Много е съществено, в случай че бременна жена се болести с токсоплазмоза, защото това може да се отрази на бебето. Котките се заразяват от сурово месо и риба, тъй че постоянно варете или печете месото, преди да го дадете на любимката си.

Болестта на котешките одрасквания към момента е едва изучена, само че се счита, че котката се заразява от гризачи или птици, които убива, а по-късно одрасква човек и го заразява. Над 90 % от хората нямат признаци, могат единствено да се усилят лимфните им възли.

Но към 10 % от хората понасят тежко това заболяване, развиват конюнктивит, частична загуба на зрението, заболявания на костната система. Ако ви одраска котка, незабавно намажете наранената кожа с йод.

За да сте сигурни, че любиката ви няма да ви болести с нещо, би трябвало да следите изкъсо котешкото здраве.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР