Котките живеят с човека от хиляди години и въпреки това

...
Котките живеят с човека от хиляди години и въпреки това
Коментари Харесай

Невероятни факти за котките

Котките живеят с индивида от хиляди години и все пак си остават най-мистериозните домашни любимци. Котките имат качества, за които не подозират даже стопаните им, без значение от какъв брой време отглеждат мъркащите създания в дома си.

Невероятни обстоятелства за котките

Котките не могат да слязат с главата надолу от дърво, защото ноктите й са ориентирани в една посока. Затова котките постоянно слизат, като държат главата си нагоре и се закрепват с ноктите си за кората, до момента в който си проправят път надолу.

Котките могат да издават до 100 разнообразни звука, за разлика от кучетата, които издават единствено 10 звука. В мозъка на котката има области, идентични на тези в човешкия мозък. Тези области дават отговор за другите страсти на котката.

Котката може да развие до 49 километра в час, само че единствено на къси дистанции, на дълги тя се изтощава. Котките са страхотни майстори на скоковете. Те могат да скочат пет пъти по-високо от личния си растеж, освен това без да се засилят.

 Котка и месо

Във вътрешното ухо на котката се намира органът за равновесие, който й оказва помощ постоянно да пада на четири лапи. За равнене на траекторията по време на рухването оказва помощ доста и опашката. Ако обаче котката пада отвисоко върху бетон, лапите й ще се счупят.

Интересен факт за котките е, че когато падат отвисоко, котките се завъртат няколко пъти във въздуха, с цел да понижат по този метод скоростта на рухването. Но тази техника не се употребява от прекомерно дребни котета, които нямат опит в рухването.

Учените към момента не са наясно по какъв начин тъкмо котката мърка. Смята се, без да е потвърдено, че това се реализира с помощта на вибрацията на гласните струни, ситуирани надълбоко в гърлото на котката. За тази цел мускулите в гърлото отварят и затварят въздушен кулоар не по-малко от 25 пъти в секунда.

Когато котките се изгубят, те могат да намерят дома си с помощта на специфични кафези в мозъка си, които са намагнетизирани и извършват функционалността на компас.

Друго любопитно за котките е, че не могат да дъвчат огромни части храна - това се дължи на обстоятелството, че челюстите им не могат да се движат встрани.

Котките усещат земетресението към 15 минути, преди то да стартира и стопанинът им да го усети. Затова доста постоянно се случва котките да предупредят за това стопаните си за земетресение и по този метод даже да спасят живота им.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР