Котката е символ на красота, изящество и царско величие още

...
Котката е символ на красота, изящество и царско величие още
Коментари Харесай

Свещените породи котки

Котката е знак на хубост, великолепие и царско великолепие още от дълбока античност. Египтяните са тези, които утвърждават котката като свещено животно. Тогава косматите любимци са живеели в позлатени домове и са хранени единствено с изтънчени храни. Някои от тях даже имали лични жреци, които им служели. Като цяло животът на котките бил доста по-добър от този на множеството египтяни. В Древен Египет котките били свещени.

Любовта на античните египтяни към котките е била изцяло оправдана. В тях има автентичен магнетизъм, който пленява всеки. Те са източник на сила за притежателя си, който ежедневно подаряват с топлота и деликатност.

В античното египетско общество имало закон, съгласно който при каквото и да било злополучие като пожар, наводняване или земетресение, жителите са длъжни първо да изведат котките на безвредно място. Чак по-късно можели да извърнат внимание на децата, старците и другите животни.

Сред другите практики било знатното заравяне, което всяка котка получавала. Телата им били поставяни в изящни ковчези от злато и сребро, обсипани със скъпоценни камъни.

Има няколко свещени котки, които са измежду най-значимите за Изтока. На първо място това е Бирманската котка, която действително е единствената порода котки, която пред името си носи думата Свещена. Според легендата преди доста години великият храм на Бирма се е охранявал от 100 дребни бели котета от тази порода.

 Бирманска котка

Във великия храм в сегашен Мианмар гордо се извисявала скулптура на богинята Цун–Куанкса, която бди над прераждащите се души. Тя била направена от злато, а очите ѝ били сапфирени. Главният духовник Мун-ха постоянно медитирал пред златната скулптура. В това уединение до него неразделно бил котарак Сингх. Докато монахът изпълнявал службата си, котката стояла с часове втренчена в сапфирените очи на богинята.

Една нощ храмът бил атакуван, а Мун-ха бил погубен, до момента в който медитирал. Сингх сложил лапи върху господаря си и застинал през богинята. В този миг козината му се покрила със златистия искра, който струял от статуята, а очите му станали сапфирени. Муцуната, ушите и опашката на животниката станали кадифени и единствено белите лапи останали непроменени. Така Сингх останал седем дни. На седмия ден той отнесъл душата на своя стопанин в отвъдното.

Сиамската котка също се счита за свещена, защото е потомък на котките от храмовете на Сиам, сегашен Тайланд. В предишното сиамските котки са били отглеждани единствено от висшите съсловия. Днес те се ценят заради това, че постоянно се отплащат уместно за любовта, която получават. Същото обаче важи и когато нещо не им харесва.

Свещената котка на щастието Корат също се подрежда измежду свещените представители на Изтока. Тя е измежду най-почитаните животни в Тайланд. Символ е на разнообразни неща според от окраската. Най-разпространената традиция е котка Корат да се подарява на булката, защото се счита, че ще донесе благополучие и благополучие на младите влюбени.

Вече разбрахте кои са свещените породи котки. А знаете ли кои са свещените породи кучета?

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР