Костенурките са често срещан избор за домашен любимец. Те са

...
Костенурките са често срещан избор за домашен любимец. Те са
Коментари Харесай

Как дишат костенурките?

Костенурките са постоянно срещан избор за домакински любим. Те са сладки, доброжелателни и безусловно невредими. Могат да ви вършат компания непрекъснато, без да ви основават никакви паники или специфични грижи.

Те са известни със своята черупка, която има горен и низък пласт и ги защищава от външния въздействия, вредители и разнообразни климатични условия.

Интересен факт са изказванията, че костенурките дишат през задните си елементи. Всъщност тези животни дишат като всички останали – благодарение на белите дробове. Заради черупката процесът на поемане е усложнен, защото тя не разрешава на гръдния панер да се разшири задоволително, с цел да побере повече О2.

Когато са под вода, влечугите не могат да си обезпечат О2, по тази причина те би трябвало да излязат на сушата или да доплуват до повърхността на аквариума. За да дишат обикновено, нормално те поемат огромна глътка въздух, която да им обезпечи умерено престояване във водата допустимо повече време.

Самият развой на дишане костенурките реализират благодарение на профилирани коремни мускули. Единият от тях отдалечава органите от белите дробове, до момента в който другият спомага за възвръщане на първия мускул в неговата първична форма.

Кислородът може да влиза през уплътнения в гърлото, както и през анусния отвор на костенурките. През тях могат да излизат и ненужните субстанции, които животните не задържат. Количеството нужен О2 на костенурките е в тясна взаимозависимост с температурата.

 Костенурка

Когато тя е по-ниска, метаболизмът на животните се забавя доста, което значи, че те не изразходват огромно количество сила и нямат нужда от вдишване на доста О2. Затова не е инцидентно, че някои костенурки съумяват да престоят във водата без да излизат за повече от ден.

За да се движат и да дишат пълноценно, костенурките имат тяло, богато на кръвоносни съдове, което уплътнява тяхната кожа. Тази област, която е най-уплътнена и затова формирана от доста кръвоносни съдове, е тяхната анусна част. Това значи, те най-вече от посредством тази област на тялото костенурките съумяват да си извлекат О2.

Вижте също препоръки при развъждане на костенурки и по какъв начин да храним костенурка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР