Косовският вицепремиер Фатмир Лимай заяви, че тази година със закон

...
Косовският вицепремиер Фатмир Лимай заяви, че тази година със закон
Коментари Харесай

До края на ноември и Косово ще има армия

Косовският вицепремиер Фатмир Лимай съобщи, че тази година със закон ще бъде образувана косовска войска, уточнявайки, че това може да стане до края на ноември, заяви косовската телевизия РТК, представена от Българска телеграфна агенция.

" Има три неща, които чакаме - либерализация на визите, образуване на войска и участие в Интерпол ", сподели Лимай.

В началото на месеца косовското държавно управление внесе в Народното събрание три законопроекта, свързани със Силите за сигурност на Косово, един от които се отнася за трансформирането на леко въоръжените Сили за сигурност в пълноценна войска.
Тачи към момента желае замяна на територии със Сърбия Той разкритикува Вучич поради хвалебствията за Милошевич
Предположението на Лимай, че законопроектът може да бъде гласуван до края на ноември, бе доказано и от депутата от ръководещата Демократическа партия Мергим Лющаку, който дефинира като краен период датата 28 ноември, чествана като Ден на албанското знаме.

През последните месеци напрежението сред Косово и Сърбия се увеличи доста. Белград упорства за повече права за косовските сърби и се притеснява от опит те да бъдат прогонени от своите селища, до момента в който Прищина вижда в протичащото се опит за реванш след спора от края на 90-те.

Един от разновидностите за туширане на напрежението в по-дългосрочен проект е замяна на територии сред двете страни т.е. провинциите с косовски сърби да отидат в Сърбия, а плътно албанските региони на западната ни съседка да станат част от Косово. Има обаче политическите кръгове и от двете страни на границата, които са изрично срещу.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР