Косовският президент Вьоса Османи в четвъртък декларира, че Прищина е

...
Косовският президент Вьоса Османи в четвъртък декларира, че Прищина е
Коментари Харесай

Косово готово да проведе нови избори, но Белград сплашва сърбите

Косовският президент Вьоса Османи в четвъртък заявява, че Прищина е подготвена да провежда избори в северните общини с болшинство сръбско население. Но в това време добави, че локалните сърби са сплашвани от Белград, оповестява N1.

Тя упрекна сръбския президент Александър Вучич, че етническите сърби в страната ѝ са подложени на напън да бойкотират локалните избори.

Според Османи сърбите са бойкотирали изборите под натиска на Белград.
 Вучич и Курти са в Брюксел за следващ кръг от договаряния
Вучич и Курти са в Брюксел за следващ кръг от договаряния

Ще бъде триумф в случай че двамата се съгласят на директни диалози

Припомняме, че водачите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Албин Курти организират нов кръг от срещи в четвъртък, ориентирани към възстановяване на техните обтегнати връзки, на фона на зачестяване на апелите за смяна в западния дипломатически метод към тях и на опасенията, че напрежението сред двете страни може да излезе отвън надзор.

Преговорите са следен от висшия представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел.

Последният кръг от разговора през юни приключи без явни резултати. Вучич и Курти отхвърлиха да се срещнат очи в очи, а Борел, който организира диалози настрана с двамата мъже, призна, че те имат " разнообразни тълкувания на аргументите, а също и на обстоятелствата, следствията и решенията ".

Сърбия и нейната някогашна провинция Косово са в спор от десетилетия. Тяхната война от 1998-99 година докара до гибелта на повече от 10 000 души, най-вече косовски албанци. Косово едностранно разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Белград отхвърля да признае тази стъпка.

През май, в спор за валидността на локалните избори в сръбската част на Северно Косово, сърбите се сблъскаха със силите за сигурност, в това число ръководените от НАТО мироопазващи сили на КФОР, работещи там, ранявайки 93 бойци.
 Вучич упреква Курти, че възнамерява да арестува сърби
Вучич упреква Курти, че възнамерява да арестува сърби

" Всички сърби, които счита, че са физически и интелектуално способни да защитят Северно Косово "

Миналата седмица командирът на КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча предизвести, че неговите сили " работят във времева рамка на непрекъснато ръководство на рецесии ". Той сподели, че напрежението сред Белград и Прищина е толкоз високо, че даже " най-незначителното събитие може да сътвори обстановка ".

През август високопоставени законодатели от Съединените щати - другата дипломатическа мощ в процеса - предизвестиха, че договарящите не оказват задоволително напън върху Вучич. Те споделиха, че актуалният метод на Запада демонстрира " липса на равнопоставеност ".

Вучич, някогашен ултранационалист, който в този момент твърди, че желае да вкара Сърбия в Европейски Съюз, поддържа тесни връзки с съветския президент Владимир Путин и отхвърля да наложи наказания на Русия поради войната против Украйна.

На Запад има необятно публикувани опасения, че Москва може да употребява Белград, с цел да възобнови етническите спорове на Балканите, които бяха терен на поредност от кървави спорове през 90-те години по време на разпадането на Югославия, с цел да отклони вниманието на света от войната.

Но в това време Курти - дълготраен деятел за самостоятелност на Косово, прекарал време в затвори както в Сърбия, по този начин и в Косово - разочарова европейците и се оказа сложен участник в договарянията, откогато стана министър-председател през 2021 година
 Османи: Сърбия вкарва контрабандно оръжия в Косово
Османи: Сърбия вкарва контрабандно оръжия в Косово

Вучич извършва проектите на Путин - желае да дестабилизира Балканите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР