Косовският ляв опозиционен лидер Албин Курти обяви победата на водената

...
Косовският ляв опозиционен лидер Албин Курти обяви победата на водената
Коментари Харесай

Косовската опозиция с победа на изборите

Косовският ляв опозиционен водач Албин Курти разгласи успеха на водената от него партия „ Самоопределение " рано тази заран след извършените изключителни парламентарни избори в страната.
Курти, който управлява социалистическата партия " Самоопределение " (LVV), разгласи това по време на конференция в централата на партията.

" Тази велика победа довечера е единствено опция за нас да стартираме смяната, която желаеме. Няма да отмъщаваме на никого, само че ще пожелаваме отговорност от всички и на всички места, тъй че правилото ни е правдивост без възмездие ", сподели той.
Гражданите на Косово гласоподаваха на изключителни избори за парламент през вчерашния ден, с цел да изберат нови депутати в 120-местния парламент на страната.
Съобщава се, че " Самоопределение " набира 48,16% от гласовете, следван от Демократическата партия на Косово (17,51%), на някогашния президент на Косово Хашим Тачи, който е съден от трибунала в Хага. На трето място е Демократичният съюз на Косово на умерения политик Иса Мустафа (13,35%), на четвърто - " Алианс за бъдещето на Косово " на някогашния министър председател Харадинай с резултат 7,44%. Според болшинството специалисти разположението на силите няма да се промени след окончателното броене на 100% от бюлетините.
Според ЦИК на Косово изборната интензивност е била малко над 46%. Сърбите са дали своят вот най-активно в Северно Косово, където изборната интензивност варира от 79% до 85%. В същото време изборната интензивност в албанските райони е приблизително сред 30-40%.

По този метод партия „ Самоопределение " фрапантно усъвършенства резултата си спрямо изборите през 2019 година, когато тази политическа мощ завоюва 26,15%. В същото време Курти няма задоволително гласове, с цел да образува независимо държавно управление. Според сръбските анализатори усилването на „ Самоопределение " ще значи по-твърда позиция на Прищина в договарянията с Белград.
Партията е изключително известна измежду младежите и известна с проведените митинги. През 2019 тя беше принудена да се сплоти с дясноцентристката ЛДК - алианс, който се разпадна след към 50 дни, изхвърляйки Курти от властта.
По време на късия си мандат отпред на изпълнителната власт, той стартира работа по реорганизация на структурата на обществените компании, които съгласно неправителствените организации са огнища на корупция, подкупи и и заграбване.
45-годишният през днешния ден Курти за пръв път се прочу като студентски деятел през 90-те години, организирайки митинги срещу репресиите на сръбския режим против болшинството на косовските етнически албанци. Тази му дейна роля изпрати Курти зад решетките в сръбски затвор за две години, когато той беше малко над 20 години.
След като Косово се отдели от Сърбия с войната 1998-99 година, Курти стана водещ критик както на локалните водачи, по този начин и на голямото въздействие на интернационалната общественост. Сега Курти е убеден, че може да трансформира успеха си в стабилно ръководство.
" Ние идваме, те си отиват ", съобщи той пред последователите си в навечерието на гласуването.
Този път Курти има поддръжката и на съюз с изпълняващата длъжността президент Вьоса Османи, която неотдавна се причисли към тях, откакто напусна Демократическата лига на Косово.
Курти, от дълго време бодил в очите на ръководещите, е изключително известен измежду младежите, които се усещат предадени от настоящето държавно управление

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР