Косовските специални части са се опитали да премахнат барикадата край

...
Косовските специални части са се опитали да премахнат барикадата край
Коментари Харесай

Високо напрежение между Белград и Прищина - Вучич праща командващия армията на границата с Косово

Косовските специфични елементи са се пробвали да отстранен барикадата край Зубин Поток, Вучич организира съвещания с премиера и военните, заяви Косово онлайн.

За събитие оповестява и локалната медия Zubin Potok Info, която разгласява в профила си в Instagram замъглено видео, в което се чуват детонации и залпов огън.

Медията добавя, че на барикадите в Зубин поток все още е умерено.

Косовската полиция в Зубин Поток има две бази, издигнати неотдавна.

Както беше посочено по Pink TV, сръбският президент Александър Вучич е провел съвещания с премиера Ана Бърнабич и военното управление на страната по този мотив.

Вучич е изпратил командващия армията на границата с Косово, заяви самият военачалник Милан Мойсилович.

“Политика ” осведоми, че след срещата с президента Вучич военачалник Милан Мойсилович незабавно е отпътувал за Рашка, а работните срещи и съвещания ще продължат през днешния ден сутринта.

Сърбите от север на Косово и Метохия са на барикадите към този момент 17 ден. Те споделят, че ще бъдат отстранени, когато Прищина освободи Деян Пантич, Милян Аджич и Сладжан Трайкович и когато специфичните полицейски сили бъдат изтеглени от север. От Кфор потвърдиха, че нощес е имало пукотевица в Зубин поток, само че няма потърпевши и нанесени материални вреди. Косовската полиция разгласи, че не е имало набези против полицията, нито е имало замяна на огън сред полицията и която и да е формация.

„ Задачите, които получихме сръбските въоръжени сили и аз, като шеф на Генералния щаб, са точни и ясни и ще бъдат изпълнени напълно “, уточни Мойсилович, добавяйки, че обстановката е комплицирана и изисква наличието на сръбските въоръжени сили по административната линия.

Вчерашният ден бе белязан и от възбраната на Прищина патриарх Порфирий да отиде в Печката патриаршия преди Коледа. Патриархът разгласи, че не се отхвърля от желанието си да служи в Печката патриаршия и чака, както той съобщи, извънредно дискриминационното решение да бъде анулирано.

От Рашко-Призренската епархия оповестиха, че са шокирани от това решение и припомниха, че патриархът е призовал за мир и общуване на сърби и албанци.

До последния изблик на напрежение се стигна, откакто Косово насрочи локални избори в общините с преобладаващо сръбско население на 18 декември, а главната сръбска политическа партия съобщи, че ще ги бойкотира.

Бивш служител на реда, обвинен в присъединяване в набези против етнически албански служители на реда, беше задържан, което възмути етническите сърби, които издигнаха барикади.

През ноември стотици сръбски служители на реда, включени в състава на косовската полиция, както и съдии, прокурори и други длъжностни лица, напуснаха работа в символ на митинг против противоречивото решение да се забрани на сърбите, живеещи в Косово, да употребяват издадени от Сърбия регистрационни табели на колите си.

Прищина приключи действието на тази политика заради възмущението, само че всеобщото овакантяване сътвори вакуум в региона на сигурността в Косово.

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич съобщи предходната седмица, че обстановката с Косово е " на ръба на въоръжен спор "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР