Косово ще награди американския президент Доналд Тръмп с най-високото си

...
Косово ще награди американския президент Доналд Тръмп с най-високото си
Коментари Харесай

Косово награждава Тръмп с “Орден на свободата” |

Косово ще награди американския президент Доналд Тръмп с най-високото си отличие - “Орден на свободата ”, поради ролята му при сключването на съглашението сред Сърбия и Косово, предава Ройтерс.

Президентът на Косово е изпратил писмо до Тръмп, в което декларира, че американският президент ще получи най-високото държавно отличие, а двамата сътрудници на Тръмп - Ричард Грендел - американският делегат за договарянията, и Робърт О’Браян - съветникът по национална сигурност, ще получат президентски медали за заслуги.

Споразумението сред Сърбия и Косово беше подписано на пети септември. Новината, че двете страни ще възстановяват икономическите си връзки, беше обявена от Тръмп след двудневни договаряния на високо ниво. Той я дефинира като първи “голям пробив ” след 2008 година, когато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия. Тогава американският президент, на който през ноември му следва да се изправи в конкуренцията за Белия дом, съобщи: 

" След една изпълнена с принуждение трагична история и години на провалени договаряния, моята администрация предложи нов метод за разрешаване на различията, посредством фокусиране върху основаването на работни места и икономическия напредък. Мисля, че това ще проработи доста добре ".

Към момента политическите договаряния сред двете страни са в застой.

Това е третото съглашение подписано с ролята на Вашингтон за последните няколко месеца - по-късно сред Израел и ОАЕ и Израел и Бахрейн. Освен това Доналд Тръмп беше номиниран за Нобел за мир, като спечелилият ще бъде разгласен през октомври. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР