Косово призова Сърбия в понеделник да предаде въоръжени етнически сърби,

...
Косово призова Сърбия в понеделник да предаде въоръжени етнически сърби,
Коментари Харесай

Косово иска Сърбия да предаде нападателите от неделя, избягали там

Косово прикани Сърбия в понеделник да съобщи въоръжени етнически сърби, за които сподели, че са избягали след престрелка с косовската полиция, при която бяха убити четирима души в размирната северна част на страната, което изостри напрежението сред Прищина и Белград.

Въоръжените мъже нахлуха в село Банска в неделя, като влязоха в престрелка с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Полицията завладя манастира късно в неделя, откакто трима нападатели и един служител на реда бяха убити.

Съединените щати осъдиха офанзивите против полицията и приканиха държавните управления на Косово, някогашна сръбска провинция с 90% етническо албанско болшинство, и Сърбия да обезвреждат десетилетията на конфронтация.

Въоръжена полиция в понеделник претърси къщи в Банска за някой от към 30-те въоръжени мъже, които може да не са избягали, сподели полицейски източник пред Ройтерс. Селото остана изолирано за публицисти.

Косовските управляващи споделиха по-късно денем, че се счита, че някои от въоръжените мъже са избягали в близката Сърбия.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла сподели, че шестима ранени членове на въоръжената група са били приети в болница в южния сръбски град Нови Пазар, покрай северната граница на Косово.

" Изискваме от Сърбия да съобщи тези мъже на управляващите в Косово допустимо най-скоро, с цел да бъдат изправени пред правораздаването за техните терористични дейности ", в допълнение към всички други, които са избягали в Сърбия, сподели Светла пред кореспонденти.

Представители на сръбското държавно управление не дадоха отговор незабавно на настояванията на Ройтерс за коментар.

В северния град Митровица косовската полиция сподели на кореспонденти към 20 джипа и брониран камион, за които споделиха, че са били употребявани от въоръжените мъже . Три от колите бяха изрисувани с логото на  КФОР  - мироопазващата задача на НАТО в Косово.

Полицията също по този начин сподели набор от оръжия и муниции, за които сподели, че са били иззети, в това число бойни пушки на някогашната югославска войска, картечници, снайперски пушки, минохвъргачки, противотанкови ракетни установки, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.
 Косовската полиция: Нощта в Северно Косово мина безшумно
Косовската полиция: Нощта в Северно Косово мина безшумно

Цялата територия сега е под контрола на управляващите, разгласен е народен печал
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР