Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17

...
Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17
Коментари Харесай

Косово обявява независимост от Сърбия

Косово е отчасти приета страна на Балканския полуостров.
До 17 февруари 2008 година Косово юридически е самостоятелна област в състава на Република Сърбия, въпреки в действителност региона да не е под контрола на сръбското държавно управление от 1999 година Формално Косово е част от Сърбия, само че след Косовската война се ръководи като протекторат на Организация на обединените нации.
През ноември 2006 година в Сърбия се организира референдум за нова конституция на републиката, съгласно която Косово остава самостоятелна област, само че с по-широка автономност. Това е отхвърлено от най-вече албанското население, което не взе участие в референдума.
Косово афишира независимостта си на 17 февруари 2008 година и е прието от България и още 107 страни, 22 от които са страни-членки на Европейски Съюз, както и от Съединени американски щати и Канада и Австралия. През октомври 2008 година по самодейност на Сърбия Организация на обединените нации сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно оповестената самостоятелност от страна на Прищина, не опонира на интернационалното право. На 22 юли 2010 година съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушаване на интернационалното право. На 27 юли 2010 година Сръбският парламент приема резолюция, в която декларира, че все пак решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР