Космонавтите само минават - един отличе́н френски дебют за Юрий

...
Космонавтите само минават - един отличе́н френски дебют за Юрий
Коментари Харесай

"Космонавтите само минават" - един френски дебют за българската 1989 г. идва у дома

" Космонавтите единствено минават " - един отличе́н френски дебют за Юрий Гагарин, Кърт Кобейн и българската 1989 година, най-накрая излиза и у нас. Първият разказ на Елица Георгиева впечатли французите с прочита си на измененията в България през очите на малко момиче и бе номиниран за серия награди, преди да завоюва наградата за комизъм " Андре Дюбрьой ". Утре, 13 септември, книгата, преведена от френски от Росица Ташева, ще бъде показана персонално от авторката си с пърформанс във Френския институт.

Георгиева е родена в София през 1982 година, само че от 15 години живее в Париж, където се занимава редом с писане, пърформънс и писмено кино. Явно й се отдава, тъй като третият й филм - " Всяка стена е врата ", получи две награди от известния фестивал Cinéma du Réel и също ще бъде показан тук. " Космонавтите... ", излезли през август 2016 година под знака на Gallimard, бяха набелязани първо от журито на " Флор " - учредена от Фредерик Бегбеде премия, чиито лауреати през годините са били Амели Нотомб и Мишел Уелбек, след това от " Рьоне Фале " и " 111-а страница ", а в този момент чакат решенията на три награди на френските гимназисти.

Защото всичко стартира от учебното заведение и борчето на Юрий Гагарин, засадено от космонавта в двора на столичното 138 СОУ. Главната героиня мечтае да е като него, подкрепяна в задачата от дядо си -партизанин. Но идва 1989 година и героите се трансформират, на мястото на Гагарин е Кърт Кобейн. Докато майката, дядото и е комплициран, а една трета част от популацията се ориентира към бързо замогване, героинята пораства и се чуди за какво идолите й ги застига мистериозна гибел. " Космонавтите единствено минават " (ИК " Колибри " ) ще бъде показана на следващия ден от 19 ч. във Френския институт, а " Всяка стена е врата " - в границите на фестивала Cinelibri през октомври тази година.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Удоволствието от четенето (61)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР