Космическото пространство е изпълнено с необикновени обекти. Представяме ви някои

...
Космическото пространство е изпълнено с необикновени обекти. Представяме ви някои
Коментари Харесай

10 от най-необикновените планети в Космоса

Космическото пространство е изпълнено с невероятни обекти. Представяме ви някои от планетите, които досега са най-странните, с които човечеството се е срещнало.

1. Започваме с планетата, наречена „ TrES-2b ”, която се намира на 750 светлинни години от Слънчевата система. Това е най-тъмната планета, която познаваме. „ TrES-2b ” отразява по-малко от 1% от цялата достигаща я светлина. Учените към момента не знаят каква е повода планетата да е толкоз тъмна. Засега те считат, че „ TrES-2b ” е построена от газове, които не всмукват никаква светлина.


Освен това, по-интересното е, че планетата излъчва червен цвят, поради което наподобява на топка от горящи въглища. Това е по този начин, тъй като температурата на повърхността й е 1100 градуса по Целзий – толкоз е гореща, че става алена на цвят.

2. Следващата планета е всичко друго, само че не и тъмна. Истината е, че тя луминесцира в Космоса тъкмо като елмаз. Защо? Защото тя фактически съставлява един великански елмаз. Тази планета, наречена „ 55 Cancri e ” е с размери 2 пъти по-големи от тези на Земята, а 1/3 от нея е построена от корав елмаз. Планетата е толкоз плътна и толкоз богата на въглерод, че той се е трансформирал в елмаз.

Това благосъстояние обаче, се намира на 40 светлинни години от Земята. Дори да успеем да я достигнем и да се върнем с някакво количество диаманти, то те незабавно биха се обезценили тук, на нашата планета. Така че, по-добре да оценим „ 55 Cancri e ” от надалеч.

3. Тази планета в действителност ще ни обърка и ще ни накара да преосмислим знанията си по химия. „ Gliese 436 b ” съставлява гигантско ледено кълбо, което гори при температура от 439 градуса по Целзий. Но по какъв начин ледът съумява да остане изцяло корав, подложен на такива високи температури?


Отговорът се крие в гравитацията. На тази планета, тя е толкоз мощна, че съумява да притегли водата до ядрото си и да я трансформира още веднъж в лед. Този цикъл се повтаря непрестанно и по този метод ледът в никакъв случай не се изпарява, без значение какъв брой нагрята е повърхността на планетата.

4. На планетата “HD 189773b ” вали не дъжд или сняг, а стъклени късчета. Атмосферата й е изпълнена със силициеви частици, което й придава този хубав наследник цвят.

Но поради извънредно високите температури на повърхността й, тези силициеви частици кондензират в твърди стъклени части, които се движат към планетата, с помощта на непрестанните ветрове, движещи се скорост от 6437 километра в час.

5. „ WASP-12b ” – по този начин се назовава планетата, която бива постепенно „ изяждана жива “ от нейната звезда. Планетата се намира на толкоз близко разстояние от звездата си, че бива нагрявана до неописуемо високи температури, а масата й е „ засмуквана “ поради високата скорост, с която се движи към звездата.

„ WASР-12b ” е с размерите на Юпитер, само че това не всеки път е било по този начин. Всяка секунда планетата губи по 6 милиарда тона от масата си. Това е толкоз огромна загуба, че тя към този момент няма сферична форма, а наподобява по-скоро на елипса.

6. Следваща в листата е „ Gliese 581 c ”. Учените я слагат на 3-то място в класацията за най-подходящите за извънземен живот екзопланети. Тя обаче, по никакъв начин не си наподобява със Земята. „ Gliese 581 c ” се върти към алено джудже, по тази причина в случай че се намираме на нея и погледнем към небето, то постоянно ще бъде в червен цвят.

Интересното при тази планета е, че тя не се върти към оста си. Само едната от двете й страни е обърната към аленото джудже. Тя е толкоз гореща, че в случай че останем там даже за миг, топлината би ни разтопила живи за секунди. На другата страна обаче, е толкоз студено, че ще замръзнем незабавно. И в случай че се питате за какво учените са решили, че на толкоз негостоприемна планета може да има живот, незабавно ще отговорим на този въпрос. Точно сред двете страни на планетата – горещата и студената, има едно пространство, което може да бъде населявано, тъй като там температурата е съвършена. През 2008 година учените изпратиха обръщение към „ Gliese 581 c ”. Очаква се то да дойде там през 2029 година.

7. „ WASP-17b ” е с толкоз огромни размери (1.9 пъти по-голяма от Юпитер), че теоретично не може да съществува. Учените считат, че тя слага под подозрения знанията ни за размера на планетите.

„ WASP-17b ” по отношение на Юпитер

Интересното е, че „ WASP-17b ” е огромна, само че има ниска компактност. Освен това, тя има ретроградна ос, което значи, че се върти в противоположна на нейната звезда посока.

8. На 149 светлинни години от Земята се намира планета, която има не две, а цели 3 слънца. „ HD 188753 Ab ” се намира в тризвездната система „ HD 188753 ”.

Ако живеехме на тази планета, щяхме да имаме тройна сянка и да следим непрестанни затъмнения, защото трите планети непрестанно препречват пътищата си. Но също така, щяхме да ставаме очевидци на най-невероятните и красиви изгреви и залези.

9. Представете си, че се намирате в средата на Тихия океан. Независимо в коя посока сте обърнати, не виждате никаква суша, а единствено безкрайна вода. По същия метод бихте се чувствали, в случай че се намирате на „ GJ 1214b ”, която е на 47 светлинни години от Земята.

Цялата повърхнина на планетата съставлява един голям безконечен океан и това продължава под повърхността на водата, до момента в който в последна сметка не доближи до ядрото й, което е построено от лед.

10. Тази планета е любопитна не поради характерностите си, а поради обстоятелството, че до този миг, тя е планетата, която наподобява най-вече на Земята. Според „ Индекса на подобие със Земята “ големина „ 1 “ демонстрира, че планетата е безусловно същата като нашата, а големина „ 0 “, че дадената планета няма никакви сходства със Земята. „ Kepler 438 ” доближава резултат от 0.88 по отношение на този показател, което я прави извънредно рядка.

Открита е през 2015 година и има всички предпоставки за извънземен живот, тъй като е скалиста и е ситуирана на най-хубавото място по отношение на звездата й. Освен това, учените считат, че е допустимо на нея да има вода в течно положение.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР