. Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канадската космическа агенция “Джеймс Уеб проведе

...
. Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канадската космическа агенция “Джеймс Уеб проведе
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб проведе първите си наблюдения на Марс!

.

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канадската галактическа организация “Джеймс Уеб ” организира първите си наблюдения на Марс! Днес бяха показани фотоси от планетата, както и резултати от спектроскопски разбор.

Наблюденията бяха извършени на 5-ти септември. От своята неповторима позиция на 1.5 милиона километра от нас в точката на Лагранж от системата Земя-Слънце L2 “Джеймс Уеб ” може да следи част от осветената страна на Червената планета. Поради това телескопът е в положение да учи феномени като прахови стихии, метеорологични събития, сезонни промени – в това число процеси, протичащи по друго време в границите на едно марсианско денонощие.

Беше извънредно предизвикателство “Джеймс Уеб ” да бъде надъхан, с цел да фотографира Марс. Планетата е относително наоколо и заради това е доста ярка – тя заслепява сензитивните детектори на телескопа, които са проектирани за наблюдения на отдалечени и бледи галактики. Ето за какво астрономите използваха малко време на експозиция и приложиха специфични техники, с цел да се пресъздават обектите на фотосите.

 Първият спектроскопски разбор на Марс от “Джеймс Уеб ”

Паралелно спектрографът NIRSpec показва способността си да учи Марс чрез спектроскопия. Както е видно на горната графика, открито е съществуването на класическите субстанции на повърхността и атмосферата – въглероден диоксид, въглероден моноксид и вода. В бъдеще учените ще се опитат да употребяват “Джеймс Уеб ”, с цел да потърсят редки газове като хлороводород и метан. Метанът, подсещам, може да е белег за съществуването на живот.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР