Космическият телескоп , който вече над 30 години изучава Вселената,

...
Космическият телескоп , който вече над 30 години изучава Вселената,
Коментари Харесай

Главният компютър на телескопа Хъбъл се повреди

Космическият телескоп, който към този момент над 30 години учи Вселената, излезе от строя. Според експертите на НАСА, в основния компютър на телескопа, който ръководи работата на научните принадлежности, се е развалила планка памет, заради което компютърната система е влезнала в режим на хибернация. Опитите за включване на плануванаъа за тази цел аварийна памет и рестартиране на компютъра не доведоха до позитивен резултат.

В средата на предходната седмица на компютъра е подадена команда за реализиране на диагностика на употребяваните модули памет, след което е изработен опит да бъде възобновена тяхната работа. НАСА заяви, че опитът се е оказал несполучлив. Астрономичните принадлежности и останалите съставни елементи на галактическия телескоп не са развалени, само че основния компютър продължава да не работи .

Компютърът, който ръководи Хъбъл, е съединен през 1980-те години и може да употребява един от четирите модула памет, всеки от които има по 64 KB памет. Има и още един компютър, само че към този момент няма информация дали той е авариен и дали ще може да замести основния компютър на телескопа.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР