Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА, който предстои да бъде

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА, който предстои да бъде
Коментари Харесай

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" ще проучва формирането на Вселената

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " на НАСА, който следва да бъде изстрелян идната седмица, може да сложи началото на нова епоха в астрономията, съобщи Ройтерс.

Той ще събира информация за най-ранните стадии от образуването на Вселената, за образуването на звезди, както и дали съществуват планети отвън Слънчевата система, подобаващи за живот. Орбиталната инфрачервена обсерватория е е към 100 пъти по-чувствителна от предшественика си " Хъбъл ".

Планирано е телескопът " Джеймс Уеб " да бъде изстрелян на 22 декември с ракета " Ариан 5 " от площадката в галактическия център Куру, Френска Гвиана.

Наследникът на " Хъбъл ", който е в косомоса от 90-те години, е издигнат в Съединени американски щати, под управлението на НАСА. Той разполага с четири научни инструмента, като част от тях са дело на Европесйката галактическа организация и на Канадската галактическа организация.

Цената на " Джеймс Уеб " е към 8,8 милиарда щатски $, а с оперативните разноски бюджетът скача до съвсем 10 милиарда щатски $. Свръхмодерният уред трябваше да бъде изстрелян през първото десетилетие на този век, само че това беше забавено по редица аргументи, главно поради техническата трудност.

В разгънат тип телескопът " Джеймс Уеб " е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 метра. Той ще може да записва и слаба светлина от най-далечните звезди и галактики. Апаратът изоплзва главно инфрачервени лъчи.

Орбиталният телескоп е кръстен на името на Джеймс Уеб, началник на стратегия " Аполо ", изпратила хора на Луната. Той би трябвало да размени галактическата обсерватория " Хъбъл ".

Учените възнамеряват да употребяват " Джеймс Уеб " за проучване на най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.

Космическият телескоп към този момент се намира във Френска Гвиана, където текат инспекции и подготвителни действия за изстрелването му.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР