Космическият телескоп Джеймс Уеб е заснел изображения на кафява планета

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб е заснел изображения на кафява планета
Коментари Харесай

„Джеймс Уеб“ откри странна планета

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " е снимал изображения на кафява планета джудже, която излъчва чудноват червен цвят, заяви „ Giant Freakin Robot “.

Новото устройство с висока мощ снима дълбокия космос от седмици насам, давайки на света и на астрономите по-подробен взор към далечни планети и звезди. С помощта на инструментите JWST NIRSpec и MIRI екзопланетата получи най-хубавия си взор до момента и учените откриха, че тя е обгърната в облаци от силикатни зърна, сходни на пясък. Първоначално планетата е открита през 2016 година, само че в този момент е получен доста по-подробен взор върху нея. Тя е известна като VHS 1256 b и се намира на 72 светлинни години от нас в съзвездието Корвус.

Чуждата планета, известна като VHS 1256 b, е по този начин нареченото " кафяво джудже ". Така се назовават планети, които не са задоволително огромни, с цел да се възпламенят в звезди, само че са прекомерно огромни, с цел да се смятат за естествени планети. Всъщност тази планета е 20 пъти по-голяма от Юпитер. Кафявите джуджета не изгарят водород като множеството други планети, само че създават лична светлина и топлота посредством изгаряне на деутерий. Астрономите смятаха, че червеникавото зарево на планетата се дължи на атмосферата, за която в този момент е открито, че е дива и неспокойна, защото се сменят разнообразни газове. Астрономите са разкрили в атмосферата на планетата вода, метан, въглероден оксид, въглероден диоксид, натрий и калий.

Странното е, че събраните данни откриват, че VHS 1256 b е много дребна за кафяво джудже. Освен това тя се завърта на 360 градуса към Слънцето, което лишава към 17 000 години.

В момента тази нова непозната планета се изследва в допълнение и за резултатите от нея се написа нова публикация. Предварително изказване за откритията, направени от галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", е налично на адрес arXiv.org.

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " работи към този момент от декември 2021 година Досега телескопът е снимал някои много завладяващи изображения. Наскоро той снима Юпитер и сподели алените петна на планетата в по-зашеметяващи елементи. Видяхме по-ясно сниман дълбокия космос, а в този момент и този нов обстоен взор към това кафяво джудже. Надяваме се, че научната общественост ще продължи да споделя тези изображения с обществеността, даже и да открие нещо доста по-тревожно. Със сигурност заслужаваме да знаем дали в дълбокия космос има различен живот. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР