Космическият апарат Касини“ е уловил частици прах, долетели извън Слънчевата

...
Космическият апарат Касини“ е уловил частици прах, долетели извън Слънчевата
Коментари Харесай

„Касини“ улови междузвездни частици

Космическият уред „ Касини “ е уловил частици прахуляк, дохвърчали отвън Слънчевата система, и е съумял да дефинира техния химичен състав, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Science.

Основна задача на „ Касини “ е проучването на Сатурн, неговите пръстени и спътници. Освен това апаратът, благодарение на инструмента Cosmic Dust Analyzer, проучва ледените частици прахуляк, които нормално излизат от гейзерите на Енцелад – геологично деен сателит на планетата. Както настояват откривателите, те са съумели да уловят милиони такива частици, само че дребен брой от тях – единствено 36 – съставляват специфична група.

Междузвездните частици се движели със скорост 72 000 километра в час. Такава висока скорост им разрешава да избегнат гравитационно захващане от Слънцето и планетите. По този метод откривателите са заключили, че тези частици са дохвърчали в Слънчевата система от междузвездното пространство.

Всички те имат почти идентичен химичен състав и съдържат такива детайли като магнезий, силиций, желязо и калций. Освен това в частиците са открити сяра и въглерод, само че в по-малко количество.

„ Космическият прахуляк се появява, когато умират звезди, само че съществува голямо количество звезди във Вселената. Естествено, ние чакахме да забележим огромно многообразие на такива частици за продължителния интервал на нашето проучване “, означават учените.

Изследователите допълват, че частици звезден прахуляк към този момент са откривани в астероиди, които ги съхранявали от момента на появяването на нашата Слънчева система. Но прахът, уловен от „ Касини “, има подобен състав и по-скоро се е появил с помощта на повтарящ се развой, протичащ в междузвездната среда.

Според една от версиите частиците прахуляк в междузвездното пространство са се разрушавали и претърпявали повторна кондензация няколко пъти, съгласно това, по какъв начин ударните талази, пораждани от загиващите звезди, са прекосявали през тях. В резултат частиците може да са станали сходни по химичен състав.

По-рано „ Касини “ прелетя през гейзерите на Енцелад и за първи път в историята съумя да изучи водата на възвишен океан .

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР