Космическият апарат ИнСайт на НАСА е готов да кацне на

...
Космическият апарат ИнСайт на НАСА е готов да кацне на
Коментари Харесай

НАСА се готви за 6 минути ужас на Марс

Космическият уред " ИнСайт " на НАСА е подготвен да кацне на Марс тази вечер, откакто измина 482 милиона километра за шест месеца, оповестиха международните осведомителни организации.

Кацането на " ИнСайт " е планувано за 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време). Методът за спускането е пробван и преди. Двигателите ще бъдат запалени, с цел да понижат скоростта, парашутът ще бъде разгънат и скоростта ще бъде понижена от 19 800 км/ч. до 0 за шест минути, с цел да може галактическият уред да кацне меко.

Намаляването на скоростта на съвсем 400-килограмовия уред в марсианската атмосфера ще стартира от разстояние 125 км от повърхността. Спускането ще отнеме 6 мин. На разстояние 12 км от повърхността ще се разтвори парашутът с диаметър 11,9 м. 15 секунди преди кацането апаратът ще разгъне краката си и ще се спусне на повърхността със скорост към 8 км/ч.

След кацането ще настъпи 16-минутна пауза, с цел да може вдигнатият прахоляк да слегне. След това ще бъдат разгънати слънчевите панели. Този развой също ще отнеме 16 минути. Връзката с " ИнСайт " ще се реализира както посредством орбиталните апарати, по този начин и с двата миниспътника " Марс кюб уан ", наричани фамилиарно УОЛ.И и ИВА.

НАСА не е спускала уред на Марс от шест години. Предишният уред, който кацна на Червената планета, е роувърът " Кюриосити " - през 2012 година За него беше употребена друга технология за втурване. Мястото за кацане на " ИнСайт " е покрай " Кюриосити " - в равнината Елизиум планициа.

След като апаратът кацне, ръката му ще реалокира двата съществени инструмента на повърхността. Досега това не е правено.

Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, с цел да мери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-вече на дълбочина 2,5 м, само че на Луната от задачата " Аполо ".

" ИнСайт " придвижва и сеизмометър, с цел да ревизира за първи път дали на Марс има земетресения. Друг инструмент ще наблюдава въртенето на планетата по отношение на оста и изместването й, с цел да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Кацането на Марс е доста рисково. Успешните задачи до Червената планета, в това число орбитиращите и прелитанията, са единствено 40 %. НАСА се оправя с тази задача най-добре - за три десетилетия има седем сполучливи кацания и единствено един неуспех. Друга страна до момента не е съумяла да спусне уред на прашната алена повърхнина. Преди две години европейски уред падна толкоз бързо, че изкопа кратер при удара.

Наземният екип се надява двата пробни дребни спътника на " ИнСайт " - УОЛ.И и ИВА, които го следват от изстрелването, да дават информация за апарата по време на спускането му. Забавянето в връзките сред Земята и Марс е осем минути. УОЛ.И и ИВА ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита към Слънцето. Ако миниспътниците мълчат, новините за кацането ще обезпечат орбитиращите апарати, само че по-бавно.

Първите фотоси от мястото на кацането ще стартират да идват малко след него. Преди научните принадлежности да бъдат конфигурирани, ще минат най-малко 10 седмици. Топлинната сонда ще проработи след още няколко седмици.

Продължителността на задачата " ИнСайт " е планувана за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият уред " ИнСайт " тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард $. В нея вземат участие също учени от Франция, Германия и други европейски страни.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР