Космическата сонда OSIRIS-REx на НАСА прекара много месеци в космоса,

...
Космическата сонда OSIRIS-REx на НАСА прекара много месеци в космоса,
Коментари Харесай

OSIRIS-REx изпрати първи снимки от астероида Бену

Космическата сонда OSIRIS-REx на НАСА прекара доста месеци в космоса, с цел да доближи до задачата си – огромна галактическа канара, известна като метеорита Бену (Bennu).

Мисията на галактическия транспортен съд ще бъде изпълнена през идващите няколко години, само че идването му до Бену значи, че най-сетне ще получим доста непосредствен аспект от самата канара.

Едно от забавните неща за метеоритите е, че те са склонни да не наподобяват по този начин, както нормално си ги представяме.

Научихме се от научната фантастика да мислим, че метеоритите са едно огромно парче неравна канара, само че действителността е доста по-различна.

Както можете ясно да видите от изображенията, Бену е огромна прашна топка, засипана с дребни скални парчета.

Да се знае каква е повърхността на метеорита е от изключителна значимост за цялата задача OSIRIS-REx, защото галактическият транспортен съд ще би трябвало да избере място, където да се приземи. След към година изследване, машината ще допре метеорита и ще вземе проба от повърхността му, преди да се върне назад на Земята, където учените ще могат да учат материала по-подробно.

Подобна на задачата към Бену извършват и от Японската галактическа организация със сондата Hayabusa-2, която пътува до различен метеорит, наименуван Рюгу (Ryugu) и към този момент се докосна до повърхността му.

Екипът, който се занимаваше със сондата, бързо видя, какъв брой необикновено неравна и груба е повърхността на метеорита, а в този момент наподобява, че обстановката при Бену е съвсем същата.

Астероиди като тези, имат капацитета да опишат доста за историята на Слънчевата система, както и за материалите, от които в началото са се формирали планети като Земята. Учените постоянно са подготвени да учат нови планети и далечни светове, само че може би доста по-малки е близки обекти като Бену, могат да кажат още повече за това, от кое място е почнало всичко.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР