Космическата програма на Иран сериозно забуксува, след като през 2019-та

...
Космическата програма на Иран сериозно забуксува, след като през 2019-та
Коментари Харесай

Изстрелване на иранска ракета завърши със страховита експлозия

Космическата стратегия на Иран съществено забуксува, откакто през 2019-та година имаме към този момент три опита за изстрелвания на ирански ракети, всичките приключили с неуспех. Предходните опити бяха през януари и февруари. 

Не е ясно какво точно е станало днес, защото Иран не излъчва стартовете си онлайн и към момента не са дали публичност на случилото се. За повредата знаем от частните американски спътници на компанията Планет Лабс, които са съумели да снимат космодрума Имам Хомейни. Снимките демонстрират, че ракетата е избухнала наоколо до или на самата стартова площадка.

Не е ясно какъв е видът на ракетата, претърпяла повредата, само че в предишното от тази стартова площадка са били провеждани изстрелвания на течногоривните ракети “Сафир ”. По-рано през август Иран съобщи желание, че микроспътник на име “Нахид-1 ” е в подготвеност за полет. Намеренията бяха спътникът да бъде изведен в 250-километрова околоземна орбита. Може би по време на днешната повреда е бил изгубен точно въпросният “Нахид-1 ”. 

Снимка на мястото на детонацията, снимана от сателит на Планет Лабс. Photo credit: Planet Labs Inc. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР