Космическата надпревара, която Индия се стреми да спечели тази седмица,

...
Космическата надпревара, която Индия се стреми да спечели тази седмица,
Коментари Харесай

Южният полюс на Луната - новата космическа надпревара

Космическата конкуренция, която Индия се стреми да завоюва тази седмица, като кацне първа на южния полюс на Луната, е обвързвана с науката, политиката на народен авторитет и един нов аспект - парите.

Индийският галактически уред " Чандраян-3 " се насочва към кацане на южния полюс на Луната в сряда. Ако успее, анализатори и ръководители чакат неотложен подтик за зараждащата се галактическа промишленост на южноазиатската страна, написа Reuters.

Руският уред " Луна-25 ", който започва преди по-малко от две седмици, беше на път да стигне пръв до такава степен - преди спускаемият уред да се разбие в орбита, евентуално отнасяйки със себе си финансирането за последваща задача, споделят анализатори.

Привидно неочакваното състезание за постигане до неразучен до момента регион на Луната припомня галактическата конкуренция от 60-те години на предишния век, когато се състезаваха Съединените щати и Съветският съюз.

Но в този момент космосът е бизнес, а южният полюс на Луната е забележителна премия поради намиращия се там воден лед, който съгласно може да подкрепи бъдеща лунна колония, минни интервенции и възможни задачи до Марс.

По самодейност на министър-председателя Нарендра Моди Индия приватизира галактическите изстрелвания и се стреми да отвори бранша за задгранични вложения, защото цели петкратно нарастване на каузи си на международния пазар на изстрелвания в границите на идващото десетилетие.

Ако " Чандраян-3 " успее, анализаторите чакат индийският галактически бранш да се възползва от репутацията си на инженер, който е конкурентен във връзка с разноските. Индийската организация за галактически проучвания (ISRO) разполага с бюджет за тази задача от едвам към 74 млн. $.

За съпоставяне, НАСА е на път да похарчи почти 93 милиарда $ за своята лунна стратегия Artemis до 2025 година, по оценка на основния контрольор на американската галактическа организация.

" В момента, в който тази задача приключи сполучливо, тя покачва престижа на всички, свързани с нея ", споделя Аджей Леле, съветник в Института за отбранителни проучвания и разбори " Манохар Парикар " в Ню Делхи.

Кризата в Русия

Въпреки глобите на Запада поради войната в Украйна и възходящата изолираност, Русия съумя да започва лунната си задача, само че някои специалисти се съмняват в способността ѝ да финансира правоприемник на " Луна-25 ", показва още осведомителната организация, като прибавя, че Москва не е разкрила какви разноски е направила за задачата. Но Вадим Лукашевич, самостоятелен галактически специалист, основан в Москва, е безапелационен: " Разходите за галактически проучвания систематично се понижават от година на година ".

Той прибавя, че заради целта на съветския бюджет във връзка с войната в Украйна повторението на Луна-25 е " извънредно малко евентуално ".

Русия обмисляше да взе участие в програмата на НАСА Artemis до 2021 година, когато обаче декларира, че вместо това ще си партнира с китайската лунна стратегия.

През 2019 година Китай реализира първото в историята си меко кацане на далечната страна на Луната и има планувани още задачи. Компанията за галактически проучвания Euroconsult пресмята, че през 2022 година Китай е похарчил 12 милиарда $ за галактическата си стратегия.

Наставления от НАСА

Но отваряйки се за частни пари, Индия следва справочник, възложен ѝ от НАСА.

SpaceX на Илон Мъск да вземем за пример създава ракетата Starship за бизнеса си с изстрелване на спътници, както и за транспортиране на астронавти на НАСА до повърхността на Луната по контракт за 3 милиарда $.
Освен този контракт SpaceX ще похарчи към 2 милиарда $ за Starship тази година.

Американските галактически компании Astrobotic и Intuitive Machines пък построяват лунни спускаеми апарати, които се чака да бъдат изстреляни към южния полюс на Луната до края на годината или през 2024 година

А компании като Axiom Space и Blue Origin на Джеф Безос създават частно финансирани наследници на Международната галактическа станция. В понеделник Axiom заяви, че е набрала 350 млн. $ от саудитски и южнокорейски вложители.

Но към този момент Космосът остава предизвикателство. Последният индийски опит за кацане на Луната се провали през 2019 година, същата година, когато израелски стартъп се провали в това, което щеше да бъде първото частно финансирано кацане на Луната. Японският стартъп ispace пък имаше несполучлив опит за кацане тази година.

" Кацането на Луната е мъчно, както виждаме ", споделя Бетани Елман, професор в Калифорнийския софтуерен институт, която работи с НАСА по задача за 2024 година за картографиране на лунния южен полюс и неговия воден лед. " През последните няколко години Луната като че ли изяжда галактическите апарати ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР