Космическата агенция НАСА, компютърният стартъп Lonestar и остров Ман обединяват

...
Космическата агенция НАСА, компютърният стартъп Lonestar и остров Ман обединяват
Коментари Харесай

НАСА планира да използва блокчейн за съхранение на данни на Луната

Космическата организация НАСА, компютърният стартъп Lonestar и остров Ман сплотяват старания, с цел да предложат ново решение за предпазване на данни. Използване на блокчейн за безвредно предпазване на данни на Луната.

Това се споделя в отчет на BBC Science Focus, оповестен в петък.

На пръв взор може да се допусна, че на Луната може да се съхранява сигурен и неизменим запис на лунните задачи, в това число информация за галактическите кораби, товарите и задачите на задачата, като се употребява технологията на разпределената информация на блокчейн. Това би могло да усъвършенства точността и прозрачността на данните за организациите и галактическите организации, участващи в лунните проучвания.

В случай че нашата планета стане нежизнеспособна

Това ново съдействие обаче възнамерява да резервира тайните на Земята с вярата да ги избави при положение, че нашата планета стане нежива.

В историята сме били очевидци на няколко условия, при които са били изгубени възприемани масиви от познания или са изчезвали култури.

Ръководителят на отдела за нововъведения в Digital Isle of Man Кърт Русен пред BBC Science Focus.

Учените ще стартират с тестване на потенциала за предпазване от остров Ман.

През февруари 2024 година на Луната ще бъде изстрелян лунен куб с данни. Той ще съставлява черен правоъгълник, ще носи върху себе си един терабайт данни и ще се зарежда със слънчева сила.

„ Той може да седи там постоянно “, изяснява Русен пред BBC Science Focus.

Това го прави по-устойчиво от решенията за предпазване, които се намират тук, на Земята. Не всички обаче са съгласни с Русен.

Професор Питър Бентли, компютърен академик от Университетския лицей в Лондон, съобщи пред изданието за научни вести, че планът е прекомерно безценен и че могат да се намерят по-добри решения за безвредно предпазване на данни тук, на Земята. Това е все едно „ да хвърлиш бутилка с флашка в морето. Данните няма да бъдат хакнати, само че има няколко други казуса “, споделя Бентли.

Русен твърди, че новото решение е несравнимо, защото данните не могат да бъдат хакнати на Луната, тъй като това би изисквало хакерът фактически да участва физически на лунната повърхнина.

Бентли обаче съобщи, че това не е правилно.

Нарушаването на сигурността на данните и хакерството нямат нищо общо с близостта. Ако можете да се свържете с нея и да преодолеете криптирането и сигурността, тогава можете да получите данните.

Русен не отхвърля, че задачата има провокации, само че ги приветства.

Това е в действителност забавно предизвикателство, освен за нас, само че и за НАСА. Хората постоянно споделят на НАСА „ Измислили сте си задачите на Луната “, а да се потвърди, че те фактически са там, е изненадващо мъчно.

Тъй като трите организации не престават с проектите си, от решаващо значение е да се помни, че използването на блокчейн технологията в космоса или на Луната би представлявало сложни софтуерни и логистични спънки. Създаването и поддържането на мрежова инфраструктура, оправянето с латентността при предаването на данни и гарантирането на сигурността и издръжливостта на блокчейн системите в суровата среда на космоса са някои от тези компликации.

Освен това всяко приложение на блокчейн в галактическите действия евентуално ще се нуждае от интернационална съгласуваност, регулаторни рамки и съглашения сред страните и организациите, ползващи космоса.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР