Кошмарна се оказа тазгодишната лятна ваканция за Симеон Идакиев, разкри

...
Кошмарна се оказа тазгодишната лятна ваканция за Симеон Идакиев, разкри
Коментари Харесай

Тв пътешественик №1 Симеон Идакиев спасен с 2 операции

Кошмарна се оказа тазгодишната лятна почивка за Симеон Идакиев, разкри самият той пред „ Уикенд ”. Докато обикалял из Родопите през август, тв странник №1 почувствал злокобни болки в крайници и се наложило да приключи отдиха си по най-бързия метод. Водещият на паметното Българска национална телевизия предаване „ Атлас ” се прибрал в София и отишъл на медицински обзор, а докторът бил безапелационен – нужни са незабавни интервенции.

„ С проф. Иво Петров от „ Сити клиник ” се съветвах. Той сподели, че би трябвало да ми слагат стентове. Веднага ми беше комплициран единият, а след два дни и вторият. Вече съм в кондиция и даже работя интензивно по предаването ми в телевизия „ Евроком ”, сподели  популярният публицист.

През годините, в които се подвизава на дребен екран , Идакиев е посетил към 120 страни. Сам той твърди, че точният брой на страните, в които е снимал, е невероятно да бъде обмислен. „ По-лесно ще ми е да изчисля какъв брой километра съм минал с джип, до момента в който правех рубриката „ Един човек, един автомобил, една камера ”. Едно пресичане на Южна Америка, друго на Индия и Пакистан… Със аероплан съм прелетял много по-големи дистанции - до Куба, до Антарктида, до Австралия, до Нова Зеландия... Имам и 5 200 морски благи с яхтата „ Тивия ”, връща се в спомените си 78-годишният тв любим.

В Българска национална телевизия Идакиев попада във времето на развития социализъм, тъй като е професионален водолаз. През 1973 година при подводни фотоси в Черно море работи в екип със чиновници на медията, само че катастрофира титулярният оператор. Симеон е единственият различен в групата, който може да се гмурка, само че му липсва опит с камерата. „ Останалите ме окуражиха. В последна сметка снимах и се получи ”, спомня си дебюта зад обектива радомирецът. Впоследствие той получава оферта да сътрудничи на стратегия „ Съвременник ”, чийто основен редактор по това време е Димитър Езекиев.

В „ Атлас ” Идакиев се реалокира десетина години по-късно. „ Случвало се е непознати хора да ме стопират на улицата и да ми споделят: Приятно ни е да се срещнем с толкоз прочут сътрудник, ние също сме географи. А истината е, че аз съм лингвист ", смее се създателят на куп документални филми.

Забележително в неговата биография е, че за сефте вижда не Черно, а Средиземно море. Като волейболист на „ Локомотив ” (София) на млади години той отива в Италия, където за пръв път зърва талази и плажове. Впечатлен от гледката, при завръщането си в България се записва на курс за водолази.

Симеон Идакиев има доста да черпи тези дни . Освен, че го избавиха с две интервенции и два стента, през септември той става лауреат на един от най-престижните ордени – „ Св. Св. Кирил и Методий ”. „ Излезе указът на президента, от който стана ясно, че ме награждават за огромни заслуги към развиването на българската просвета. Направо не можах да допускам, че ми се оказва такава чест. Преди 30 години ми дадоха медал в Перу, само че си е друго, когато те почетат в родината ”, радва се някогашният водещ на паметното Българска национална телевизия предаване „ Атлас ” и сегашен на „ Светът и всичко в него ”  по „ Евроком ”.  
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР