Корупцията ни задушава. Тя е навсякъде. Лошото е, че колкото

...
Корупцията ни задушава. Тя е навсякъде. Лошото е, че колкото
Коментари Харесай

Корупцията вече не се търпи

Корупцията ни задушава. Тя е на всички места. Лошото е, че колкото повече се борим с нея, толкоз повече тя се разраства. Този наш патент идва от недоумение на явлението и формалното отношение към него. Както и да го назоваваме, приказваме за рушвет. Единият в тази най-устойчива „ бизнес “ структура е чиновникът, магистратът, служителят на реда, изравен на монополна позиция. Другият е този, който желае да получи нещо от тях, без да има право на това.

Какво ги интересува тези двамата, по какъв начин се избират членовете на Висшия правосъден съвет, по какъв начин и защо заседават там и в какви колегии го вършат? На тях им е нужно единствено тишина и мрачевина, в която да се чува шумът на парите и размяната на богатства. Слабите звена при тази идилия са спорът на ползи, публичността и персоналната отговорност на чиновника.

Винаги съм се чудил, за какво най-малко не се спре очевидното, законно обогатяване на хората, които от името на страната раздават и лишават права? Защо не се разбие тандемът съпрузи - арбитър, юрист, експерт, синдик? Данъчен, данъчен съветник, юрист или служител на реда? Защо не се приключи тази клановост? Съпрузи и родственици в еднакъв съд, правосъден регион, институция? Изписани са сума ти, даже неуместни правила за спор на ползи в правосъдната система и всичко това единствено и само върху преценката за спор на ползи на обекта - на съдията! Той преценя дали е в спор на ползи или не. Последствия за него - никакви. И на този декор - цялостна безотговорност.

Не, че няма закон, има си - закон за държавния чиновник. Има си и цялостен раздел Трети - имуществена отговорност на държавния чиновник. Някой да знае най-малко един иск, заведен по този раздел? Поне един против 790-хилядна администрация, която все е претрупана да ни трови живота и непрестанно да ни лимитира правата? Нито един, в случай, че към този момент в съда в Страсбург ще отворят българска секция! Безобразия, а ние все си гледаме едни и същи умници, които непрестанно ни поучават и гледат на себе си в трето лице. Вече не се търпи!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР